1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa'nın 'Utanç Kampı' Boşaltılıyor
Fransa'nın 'Utanç Kampı' Boşaltılıyor

Fransa'nın 'Utanç Kampı' Boşaltılıyor

Avrupa’nın göçmen krizi karşısındaki çaresizliğinin sembollerinden biri olan Calais göçmen kampı boşaltılıyor. Ancak kamptaki yaklaşık bin 300 yalnız çocuğun geleceği belirsiz.

24 Ekim 2016 Pazartesi 12:46A+A-

Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampı Jungle'ın (orman) tahliyesinde sona geliniyor. İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların geçiş güzergâhı olan ve 6 bin 500’den fazla sığınmacının kaldığı Jungle sabah saatlerinden itibaren boşaltılmaya başlandı. İlk gün yaklaşık 2 bin 500 mültecinin kampı terk etmesi bekleniyor.

Yüzlerce sığınmacı, kampı sabah saatlerinde terk ederek kamp yakınında kurulan karşılama merkezine gitti. Merkezde gruplara ayrılacak sığınmacılar, birkaç hafta içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan sığınmacı merkezlerine gönderilecek.

Tahliye için bin 200’den fazla polis görevlendirildi. Pazar akşamı kampı terk etmek istemeyen mülteciler, polisle çatıştı. Polis, kampın şubat ayındaki kısmi tahliyesi sırasında, çadırlarını terk etmek istemeyen sığınmacılara sert müdahale etmiş, tahliye bir hafta sürmüştü.

Yalnız çocuklar ne olacak?

Kamptaki yaklaşık bin 300 yalnız çocuğun geleceği belirsiz. Cuma günü Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu konuda İngiltere’yle görüşmelerin sürdüğü ifade edilmişti.

Yaşları genelde 15 ile 35 arasında değişen kamp sakinlerinin çoğu Afganistan, Suriye ve Eritre gibi ülkelerden gelerek İngiltere’ye ulaşmaya çalışıyor.  Ancak Avrupa Birliği’ndeki “ilk ayak bastığın AB toprağına iltica edebilirsin” yasası, bu isteklerine engel.

Fransa, sığınmacıların yaşadığı kampların insani olmayan koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor. Bölgedeki sığınmacılar, hava karardıktan sonra Calais'den İngiltere yönüne hareket eden kamyon ve tırlara tırmanarak Manş Denizi'ni aşmaya çalışıyordu. Bazı sığınmacılar araçların altında ezilerek can vermişti. 

Kaynak: AFP, AA ve Reuters

HABERE YORUM KAT