1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa “Zorunlu Askerlik Hizmetinin” Geri Getirilmesini Tartışıyor!
Fransa “Zorunlu Askerlik Hizmetinin” Geri Getirilmesini Tartışıyor!

Fransa “Zorunlu Askerlik Hizmetinin” Geri Getirilmesini Tartışıyor!

Fransa hükümeti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim kampanyasında vaat ettiği “zorunlu askerlik hizmetini” tartışıyor.

14 Şubat 2018 Çarşamba 16:25A+A-

Fransa gündeminde “zorunlu askerlik hizmeti” tartışmaları devam ederken, hükümet sözcüsünün salı günkü açıklaması durumu biraz daha netleştirdi.

Euro News’ta yer alan habere göre, Başbakanlık Genel Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, radyo üzerinden yaptığı açıklamada “askerlik hizmetinin evrensel* ve zorunlu olacağına” işaret etti.

Seçim kampanyasında “evrensel askerlik hizmetine” yer veren Emmanuel Macron, cumhurbaşkanı olarak bu vaadini yerine getirerek, “zorunlu askerlik hizmetini” gündeme taşıdı.

Fransa, 1997’de “zorunlu askerlik hizmetini” kaldırmıştı. Ancak, Cumhurbaşkanı Macron, “zorunlu ulusal ve evrensel askerlik hizmetinin” geri getirilmesini savunuyor.

Söz konusu “zorunlu askerlik hizmeti” aynı yaş grubundan 600 ila 800 bin genci ilgilendiriyor.

Ocak ayında “Gençleri daha çok çevresel, toplumsal ve kültürel konuları savunmaya yönlendirmeliyiz.” diyen Macron’un bu sözleri, “zorunlu askerlik hizmeti” konusunun kesin olmadığına ilişkin söylentilere yol açmıştı.

Ancak Macron’un açıklamasından iki gün sonra, İçişleri Bakanı Gérard Collomb “zorunlu askerlik hizmeti” konusuna sıcak baktığını belirtti.

“Zorunlu askerlik hizmetinin” kabul edilmesi hâlinde, 3 ila 6 ay olması planlanıyor.

Öte yandan, Fransa hükümetinin gündeminde olan “zorunlu askerlik hizmetine” bazı parlamenterler karşı çıkıyor.

Askerliğin zorunlu olmasını Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin ihlali olarak gören hükümet temsilcileri, konunun tekrar görüşülmesini önerdi.

Tartışmalar devam ederken, nihai kararın nisan ayının sonuna doğru verileceği tahmin ediliyor. “Zorunlu askerlik hizmetinin” kabul edilmesi durumunda uygulamanın 2019’da başlayacağı öngörülüyor.

-   -   -   -   -
* Fransa’nın, toprak aşırı bölgelerine ve eski sömürgelerine askerî destek vermesi nedeniyle, zorunlu askerlik hizmetine “evrensel” tanımı da ekleniyor.

HABERE YORUM KAT