1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa İngiltere'yi Tehdit Etti: Ya AB ya Mülteci
Fransa İngiltere'yi Tehdit Etti: Ya AB ya Mülteci

Fransa İngiltere'yi Tehdit Etti: Ya AB ya Mülteci

Fransa’da mültecilerin İngiltere’ye geçiş noktası olarak kullanmaya çalıştığı sahil kenti Calais ile Manş Tüneli’ndeki olaylar sürerken, Fransa Manş Denizi'nin diğer kıyısındaki komşusuna gözdağı verdi.

03 Mart 2016 Perşembe 12:57A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile İngiltere Başbakanı David Cameron, 13 Kasım 2015'teki Paris saldırısının ardından ilk kez bir araya gelmeye hazırlanırken Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, İngiltere'nin AB'den çıkması halinde başına neler geleceğini anlattı.

Macron, 23 Haziran’da AB üyeliğini oylayacak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması hâlinde sınır kontrollerini sonlandırıp mültecilerin İngiltere’ye geçişine izin vereceklerini açıkladı.

İngiltereli yetkililerle yapılan güvenlik zirvesi öncesi Financial Times (FT) gazetesine konuşan Macron, “İngiltere’nin AB ile ilişkisinin bittiği gün, mülteciler Calais’te kalmaya devam etmeyecek.” dedi.

Cameron, AB'den çıkmaları hâlinde Paris'in Fransa’dan İngiltere’ye geçmek için bekleyen 5 binden fazla mülteci için varılan anlaşmayı rafa kaldırabileceğini savunmuştu.

Fransa da "Kırmızı Halı" Serecek

Diğer taraftan ikili ticaret ilişkilerinin de zarar görebileceğini vurgulayan Macron, Cameron’ın tartışma yaratan “kırmızı halı” açıklamasına da göndermede bulundu ve İngiltere’den kaçmak isteyen bankacılar için “kırmızı halı” serebileceklerini söyledi:

“(Bir zamanlar) kırmızı halı serenler gibi bir gerekçe bulmam gerekirse, City of London’dan (Londra’daki finans merkezi) ülkeye varlık dönüşleri olabileceğini söyleyebilirim.”.

Cameron, Hollande’ın geliri 1 milyon euro’yu aşan kişilerden yüzde 75 oranında vergi alma planlarına değinerek bu durumdan kaçmak isteyen Fransalılara “kırmızı halı” sereceğini belirtmişti.

Macron, Avrupa Birliği’nin kolektif enerjisinin yeni bağlar yaratmaya değil var olan bağların geliştirilmesine harcanacağını da ekledi.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT