1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa Dışişleri Bakanı: “Johnson Köşeye Sıkışmış Bir Yalancı”
Fransa Dışişleri Bakanı: “Johnson Köşeye Sıkışmış Bir Yalancı”

Fransa Dışişleri Bakanı: “Johnson Köşeye Sıkışmış Bir Yalancı”

Fransa Dışişleri Bakanı, Johnson’ı “köşeye sıkışmış bir yalancı” şeklinde tanımlarken Almanya Dışişleri Bakanı da Johnson’ı “sorumsuz bir siyasetçi” şeklinde nitelendirdi.

15 Temmuz 2016 Cuma 10:56A+A-

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İngiltere'de yeni atanan mevkidaşı Boris Johnson'ı “köşeye sıkışmış bir yalancı” diye tanımladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada diplomatik dilin dışına çıktı ve İngiltere'deki AB referandumunda AB'den çıkma yönündeki kampanyanın liderlerinden biri olan Boris Johnson'ın İngiltere halkına birçok yalan söylediğini belirtti.

Ayrault “Boris Johnson konusunda kaygılı değilim ama kampanya sırasında İngiltere halkına çok yalan söyledi ve şimdi köşeye sıkışan da kendisi.” dedi.

Ayrault ayrıca “Açık, güvenilir ve sağlam bir müzakere ortağına ihtiyacım var.” diye konuştu.

“Sorumsuz Siyasetçi”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Johnson'ın atanmasıyla ilgili yorum yapmayı reddederken, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Johnson'ı “sorumsuz” diye tanımladı.

Steinmeier, Johnson'ın atanmasından kısa süre önce yaptığı açıklamada “İngiltere halkı için acı bir durum. Sorumsuz siyasetçiler ülkeyi AB dışına sürüklediler. Karar verilince de bu siyasetçiler sorumluluk almak yerine kriket oynamaya gittiler.” dedi.

İngiltere’ye PKK Sempatizanı Dışişleri Bakanı

İngiltere’deki referandum sürecinde AB'den çıkılmasından yana kampanyanın önde gelen figürlerinden olan Muhafazakâr Parti’li Johnson, çarşamba günü görevine resmen başlayan yeni Başbakan Theresa May tarafından kabinede “Dışişleri Bakanı” olarak görevlendirildi.

Büyük Britanya’nın referandumda AB’den çıkma kararı almasının ardından Muhafazakâr Parti’li Başbakan David Cameron’un istifasıyla, yeni başbakan adayları arasında Johnson’ın ismi ön plana çıkmıştı. Ancak Johnson, Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasını savunan Brexit kampanyasını birlikte yürüttüğü Michael Gove'un başbakanlık koltuğuna talip olduğunu açıklamasının ardından, Başbakanlık için adaylığını koymamıştı.

2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığını yürüten Johnson, İngiltere menşeli ITV kanalına yaptığı açıklamada, “PKK'ya ve Peşmerge'ye çok fazla sempati duyuyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Çıkış Sürecini Başlatma Çağrısı

Fransa ve diğer AB üyesi ülkeler belirsizliği azaltmak için İngiltere'nin birlikten çıkış sürecini başlatması çağrısında bulunmuşlardı.

Yeni İngiltere Başbakanı Theresa May de çıkış sürecini uygulamaya koyma sözü verdi, ancak buna resmen nasıl başlayacağı konusunda yorum yapmadı.

Konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'la ele alan May'in Fransa liderine müzakerelere hazırlanmak için zaman gerektiğini söylediği belirtildi.

Kaynak: BBC Türkçe, Al Jazeera, ITV, AFP, AA

HABERE YORUM KAT