1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistinli Mahkumlar Açlık Grevinde
Filistinli Mahkumlar Açlık Grevinde

Filistinli Mahkumlar Açlık Grevinde

Filistinli Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların, cezaevi yetkililerinin verdikleri cezalardan dolayı bir günlük açlık grevi başlattığını açıkladı.

02 Aralık 2014 Salı 14:07A+A-

Esirler Cemiyeti, yaptığı yazılı açıklamada, ‘Greve birkaç gün sonra diğer mahkûmlar da katılacak.  'Kasıtlı küçük düşürmelerin ve tansiyonu yükseltecek ceza uygulamalarının devam etmemesi konusunda uyarı' başlığı altında yapılacak ve protestoların gidişatı hapishane yetkililerinin esirlerin taleplerine verdiği cevaplara göre şekillenecektir’ dedi.

Açıklama, hapishanelerde Filistinli tutuklulara yapılan kötü uygulamaları ve taleplerini şöyle dile getirdi: 'Ziyaretlerin yeniden haziran ayı öncesindeki gibi düzenlenmesi, gece yapılan sayımların durdurulması, silahlı askerler ve köpeklerle yapılan aramalar benzeri saldırıların sona ermesi, hapishane kantininde yükseltilen fiyatların aşağı çekilmesi, kışlık giysi ve battaniye girişlerine izin verilmesi, özel durumlarda özel izinlerin tekrar uygulamaya konulması, hapishane görevlilerinin esirleri mahkemeye götürürken uyguladığı kötü muamelelere son vermesi, esirlerin bazı ihtiyaçlarını Kızılhaç vesilesiyle temin etmelerine müsaade edilmesi, yemeklerin iyileştirilmesi, önceden olan televizyon istasyonlarının tekrar kurulması’

Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular daha önce birçok kere yaşadıkları koşulları protesto amacıyla açlık grevine gitmişti.

Birçok kişi idari tutuklu

İsrail birçok Filistinliyi de idari tutuklu olarak tutuyor.İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak 'idari tutuklama' adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Askeri hakimin, tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde tutukluluk süresi 5 seneye kadar uzayabiliyor. İdari tutuklular neyle suçlandıklarını bilmiyor.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT