1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistinli gruplar aralarında uzlaşma sağladı
Filistinli gruplar aralarında uzlaşma sağladı

Filistinli gruplar aralarında uzlaşma sağladı

Cezayir'de bir araya gelen başta Hamas ve Fetih hareketi olmak üzere toplam 14 grup üç gün süren toplantılar sonrasında aralarında uzlaştıkları 'Cezayir Bildirisi'ni törenle imzaladı.

15 Ekim 2022 Cumartesi 00:15A+A-

Filistin'de 15 yıldır devam eden bölünmüşlüğü sonlandırmak için Cezayir'de bir araya gelen başta Hamas ve Fetih hareketi olmak üzere toplam 14 grup aralarında uzlaştıkları 'Cezayir Bildirisi'ni törenle imzaladı.

Başkent Cezayir'in batısındaki Kongre Sarayı'nda düzenlenen törene 14 Filistinli grubun temsilcisi ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun katıldı.

2006'da yapılan seçimden beri aralarında gerginlik süren Fetih ve Hamas hareketinin dahil olduğu Filistinli grupların gelecek ekim ayında ülkede seçim yapılması üzerinde anlaştığı öğrenildi.

Hamas lideri İsmail Heniyye başta olmak üzere 14 Filistinli grubun temsilcileri teker teker sahneye çıkarak, üzerinde anlaşmaya varılan Cezayir Bildirisi'nin metnine imza attı.

Tebbun, başkent Cezayir'in batısındaki Kongre Sarayı'nda gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı kısa konuşmada, 40 yıl önce Cezayir’de Filistin Bağımsızlık Bildirisi'nin Filistin Lideri Yasir Arafat tarafından ilan edilmesini hatırlattı.

Filistinli grupların, davetine icabet ederek Cezayir’e gelmesini takdir eden Tebbun, üzerinde anlaşmaya varılan bu Cezayir Bildirisi'nin de başkenti Kudüs olan 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Filistin'deki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi için imzalanan Cezayir Bildirisi'nde, işgale karşı direnişin temeli olarak ulusal birliğin önemi vurgulandı.

Bildirinin maddeleri arasında, Filistin ulusal güçleri arasında, seçimler kanalıyla siyasi ortaklık ilkesinin temellendirilmesi, ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için fiili adımlar atılması, Filistin halkının meşru ve tek temsilcisi olması hasebiyle Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) rolünün ve ona bağlı kurumların etkinleştirilmesi yer aldı.

Bildiride ayrıca, Gazze ve Kudüs dahil Batı Şeria'da devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri ile Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin bildirinin imzalandığı tarihten itibaren en geç bir yıl içinde yapılması, ulusal kurumların birleştirilmesi, yeniden yapılanma projelerini uygulamak için gerekli kaynakların kullanıma açılması kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT