1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Felluce’de Dört Silahlı Grup Savaşıyor
Felluce’de Dört Silahlı Grup Savaşıyor

Felluce’de Dört Silahlı Grup Savaşıyor

Al-Monitör adlı haber sitesinin Irak'ın Felluce kentinde çatışmalara katılan silahlı gruplar hakkındaki değerlendirmesini M. Salih Orhan Haksöz-Haber okurları için çevirdi.

09 Ocak 2014 Perşembe 17:12A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mushreq Abbas/Felluce'de Dört Silahlı Grup Savaşıyor

Irak’ın Anbar bölgesindeki çatışmalar başlayalı bir haftadan fazla süre geçti ve savaşan silahlı güçlere dair tablo belirmeye başladı. Ortaya çıkan bu tablo Irak makamlarından gelen açıklamalarla uyuşmuyor. Resmi açıklamalara göre çatışmanın iki tarafı var: El Kaide karşısında Irak güvenlik güçleri ve müttefiki Sahva. (Sünni bölgesindeki aşiretlerden oluşan, maaşlarını merkezi hükümetin verdiği silahlı güçler) Aynı zamanda bu tablo Felluce’deki aşiret liderlerinin açıklamalarını da teyit etmiyor. Onlara göre çatışma Aşiretlerden birisi ile hükümet güçleri arasında. Oysa Felluce’deki Al Monitor kaynaklarından gelen haberlere göre şehrin içinde ve civarında en az dört ayrı silahlı grup bulunuyor.

Durum, özellikle Felluce’de, hala belirsiz. Irak hükümetinin aldığı, Sünni milletvekili Ahmed El Alvani’yi tutuklama ve bir yıldır devam eden Ramadi’deki oturma eylemlerini güç kullanarak sonlandırma kararlarının ardından Anbar’daki Sünni Aşiretlere nispet edilen silahlı kimseler harekete geçti ve bir gün sonra bölgede IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) grubu belirdi. Silahlar ve uçaksavarlarla teçhizatlı ciplerden oluşan El Kaide bayraklarının sallandığı IŞİD konvoyu etrafa korku saldı ve bu olanlar IŞİD’in Anbar bölgesini özellikle Felluce’yi ele geçirdiği ve İslam Emirliği ilan ettiği şeklinde kamuoyuna sunulan senaryoyu destekler mahiyetteydi.

Hiç vakit kaybetmeden,(içlerinde en fazla tanınanı Şeyh Ahmed Ebu Rişha olan) Sahva liderleri, El Kaide ile savaştıklarını duyurdu.( Halbuki Ahmed Ebu Rişha hükümet karşıtı Sünni oturma eylemlerinin de en çok öne çıkan liderlerinden biriydi) Sahva, El Kaideli gruplara karşı sert çatışmalara girdikten sonra, birkaç saat içinde Felluce hariç Anbar bölgesindeki çoğu  şehirde resmi otoriteyi yeniden tesis etti.

Felluce’de ise durum belirsiz. Anbar bölgesindeki önde gelen Aşiret liderlerinden oluşan başını Duleym aşireti emiri Şeyh Ali Hatem El Selman’ın çektiği bir grup Felluce’de El Kaide’nin olmadığında ısrarcı. Mücadelenin aşiretler ve Hükümet arasında olduğu ve Sünnilerin talepleri yerine getirilene kadar devam edeceğini söylüyorlar. Açıkladıkları taleplerden bazıları: Milletvekili Elvani ve diğer Sünni tutukluların salıverilmesi, devlet kurumlarındaki temsil durumunun düzeltilmesi, Baasçılık ve Anti Terör yasalarının yürürlükten kaldırılması.

İsmini vermek istemeyen Aşiret Devrim Konseyi mensubu birisi Al Monitor’e yaptığı açıklamada yaklaşık 300 IŞİD mensubunun 3 Ocak gününün sabahı Felluce’ye ulaştığını doğruladı. Çoğu Ramadi’deki kabilelerle çatışmadan sonra buraya gelmişti. Konsey üyesine göre “El Kaide mensupları şehre varır varmaz, kabilelerin silahlı adamlarınca kuşatıldı. Cuma namazı esnasında bunlar olurken grubun içindeki bir El Kaide lideri cami cemaatine IŞİD’in Felluce’ye halkı korumak ve İslam bayrağını yükseltmek için geldiğini duyurdu. Felluceli Aşiretler El Kaide’yle çatışmadı ama onlarla koordineli de çalışmadılar. Felluce’nin dışına çıkmaları konusunda onlarla anlaştılar ve bu gerçekleşti. El Kaideli grup 30 tane araçla Felluce’nin güneyindeki askeri muhite hareket etti. Bağdat, Amman ve Şam gibi önemli şehirlere bağlanan uluslar arası karayoluna ilerlediler. Daha sonra oradan bir kısmı gizlice Felluce’nin doğusundaki Ebu Gureyb bölgesine gitti.”

Ne var ki bu, Felluce’deki duruma dair yapılan değerlendirmelerden sadece birisi. Yerel kaynaklar şehrin içinde ve banliyölerinde konuşlanmış dört silahlı grubun olduğunu Al Monitör’e doğruladı.

 

1-Silahlı Aşiretler: Bu gruptaki savaşçıların çoğu, içinde Elbu Nimr , Elbu Ferac, Elbu İsa ve Fellahat aşiretlerinin bulunduğu Duleym aşiretlerine mensup eski ordu görevlileri ve aralarında Cemilat, Cuburi ve Cenabat aşiretlerinden silahlı adamlar da var. Bu savaşçılar Devrimci Aşiretler bayrağı altında organize olmuş durumda. Şeyh Ali Hatem El Selman tarafından yönlendirildikleri tahmin ediliyor. Siyasi ve dini başvuru mercileri başkanlığını muhtemelen Selefi İmam Ebu Abdullah El Cenabi’nin yaptığı Devrimci Aşiretler Konseyi.

2-Çeşitli Silahlı Gruplar: Bunlar ABD’ye karşı savaşmış daha sonra dağılmış, faaliyetlerini durdurmuş ya da Sahva’ya veya Irak güvenlik güçlerine katılmış gruplardır. Bu gruplar Irak Haması, Kataib El Tevrat el Işrun, Nakşibendi Tarikatı, Ceyş-ül Mucahidin ve Baasçı çetelerden oluşuyor. İhvan-ı Muslimin’den ve gerek ülke içi gerekse ülke dışından selefi liderlerce yönetiliyor ve Anbar Devrim Konseyi ile koordineli çalışıyorlar.

3-Selefi Cihatçı Gruplar: Bunlar El Kaide’nin izinden gidiyorlar ama IŞİD’in bir parçası değiller. IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi küresel El Kaide’nin lideri Eymen El Zevahiri’ye isyan edince IŞİD’den ayrıldılar. İçlerindeki en önemli grup Ceyş Ensar El Sunni.

4-IŞİD: Ramadi’de Sahva güçleriyle çatıştıktan sonra IŞİD’in bir kısmı Felluce’ye geldi. Burada onlara bölgedeki IŞİD mensupları, Ebu Gureyb ve Bağdat çevresinden gelen savaşçılar da katıldı.

Tablo karışık. Hiç kimse bu gruplar arasında bağ var mı bu konuda emin olduğunu söyleyemez. En güvenilir bilgi Devrimci Aşiretlerin; Felluce’de ortaya çıktığı,  imamlar ve aşiret reisleriyle irtibatlı binlerce savaşçıya sahip en geniş grup olduğu yönünde. Bu arada Felluce dışında şehrin doğusu ve kuzeyine konuşlanmış Irak Ordusuna bağlı güçler, şehrin Ramadi’ye bağlanan batısı ve güneyini tutmuş özel polis birlikleri de var. Sahva güçleriyse özel birlikler ve ordunun bulunduğu bölgelerde görünüyor, Anbar bölgesindeki diğer şehirlere nazaran Felluce’de daha az etkililer.

HABERE YORUM KAT