1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. FDA üçüncü doz aşıyı karara bağlayacak
FDA üçüncü doz aşıyı karara bağlayacak

FDA üçüncü doz aşıyı karara bağlayacak

FDA araştırmacıları üçüncü doz aşının gerekliliğini cuma günü karara bağlayacak.

16 Eylül 2021 Perşembe 17:58A+A-

HAKSÖZ-HABER

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer’in üçüncü doz gerekliliği beyanını cuma günü tartışarak karara bağlayacak.

Pfizer iki doz aşı sonrası bağışıklığın yüzde 80’lere kadar çekildiğini fakat üçüncü bir doz ile varyantlara karşı bile yüzde 95 düzeyinde korunma sağlandığını öne sürmüştü.

FDA araştırmacıları ise bu konuya şüpheyle yaklaşıyor. İki doz aşılamanın Kovit-19’a karşı yeterli bağışıklılık oluşturduğuna dair araştırmalar hazırlayan FDA yetkilileri Cuma günü yapılacak toplantıda bu konuda kesin karar verecekler.

Forbes’in haberine göre Biden hükümeti Eylül ayında bir üçüncü doz aşıya başlanabileceğini açıklamıştı. Moderna bunun için yeterli araştırmaya sahip olmadığından Biontech gündeme gelmişti.

İngiliz tıbbi dergi Lancet’te yer alan bir araştırmaya göre de üçüncü doz aşı birçok insan için gerekli değil.

Dergide yer alan araştırmayı hazırlayan araştırmacılara göre (FDA ve DSÖ personeli dahil) iki doz aşı varyantlar dahil gerekli güçlü korumayı sağlıyor.

Lancet'in araştırmasının vardığı sonuca göre varyantlar aşıların sağladığı bağışıklığı aşacak kadar gelişmiş durumda değil.

Çalışmanın yazarları varyantların bu bağışıklığı aşması durumunda üçüncü doz aşılar yerine bu varyantlara karşı hazırlanmış aşı çeşitlerinin kullanılmasının daha doğru olduğunu belirtiyor.

Türkiye uzun süredir üçüncü doz ve isteyenler için dördüncü doz aşı uygulamalarını yapıyor.

Özellikle iki doz inaktif aşı sonrası mRna aşısını Türkiye’de önerilirken geçtiğimiz günlerde DSÖ Baş Araştırmacısı Soumya Swaminathan karma aşıların bir miktar tehlikeli olabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum