1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. "Ey Şanlı Dolikosefal"
Ey Şanlı Dolikosefal

"Ey Şanlı Dolikosefal"

Emine Uşaklıgil’in Cumhuriyet Gazetesi’nin ve Nadi Ailesi’ni anlattığı “Benim Cumhuriyetim” kitabında çok ilginç anekdotlar var… Atatürk’ün Çankaya Sofraları’nda konukların kafatası ölçme aletiyle başları ölçülürmüş…

18 Mart 2011 Cuma 17:29A+A-

Geçtiğimiz günlerde Emine Uşaklıgil'in "Benim Cumhuriyetim" kitabı çıktı. Uşaklıgil kitabında ailesini, Cumhuriyet Gazetesi'ni ve aynı zamanda gazete ile aynı adı taşıyan Cumhuriyet rejimini anlatmış.

455 sayfalık kitapta Cumhuriyet dönemine ilişkin çok ilginç anılar da sayfalardaki yerini almış.

ULUSALCILIĞIN İLK MİMARI

Günümüzde toplumu ayrıştıran, kamplaştıran "Ya sev ya terket" sloganını başka bir formül içerisinde de olsa ilk kullanan Yunus Nadi olmuş.

Yunus Nadi, 25 Ağustos 1927 tarihli Fransızca Cumhuriyette "Adalet İstiyoruz" diyerek gösteri yapan Yahudilere gözdağı verirken şöyle yazmış:

"Ülkeyi sevmemiz, kanunlara riayet etmemiz… veya yeri boşaltmamız lazım" Yani ya ülkeyi sevin ya da gidin demiş…

"EY ŞANLI DOLİKOSEFAL"

Yazar Emine Uşaklıgil'in anlattıklarına göre 1930'lu yıllarda kafatası ölçme olayı çok meşhurmuş. Temmuz 1932'de toplanan tarih kongresinde Şevket Aziz Kansu, Atatürk'e hitaben "Ey Şanlı dolikosefal" diyerek başlamış sözlerine. Hatta o dönemde Atatürk'e bir de kafatası ölçme aleti hediye edilmiş. Atatürk'ün Çankaya Sofrası'nın düzenli konuklarının kafatasları ölçülmüş bu aletlerle... Ve çoğu "saf kan" savunucusu üzülmüş ölçüm sonuçlarına…

Kitap'ta ayrıca Atatürk ile İnönü ayrılığının da daha önce günyüzüne çıkmamış detayları var…

AKTİF HABER

HABERE YORUM KAT

2 Yorum