1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Esed’in hamisi olmayınca hava saldırıları azaldı
Esed’in hamisi olmayınca hava saldırıları azaldı

Esed’in hamisi olmayınca hava saldırıları azaldı

Ukrayna’yı işgale girişen ancak umduğunu bulamayan ve zorlu bir direnişle karşılaşınca işgal ettiği toprakları kaybetmeye başlayan Rusya’nın Suriye’deki etkinliği de ciddi oranda azalmaya başladı.

30 Eylül 2022 Cuma 22:06A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya'nın, Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının şubatta başlayan Ukrayna işgali ile beraber azaldığı raporlandı. İngiltere merkezli bir insan hakları grubu tarafından yapılan analize göre, Rusya'nın Suriye'de son bir yılda düzenlediği hava saldırılarında 241 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de benzer bir rakamı geçtiğimiz aylarda paylaşmıştı.

30 Eylül 2015'te katil Esed rejimine destek olmak için hava saldırılarına başlayan Rusya, rejim güçlerinin muhaliflere karşı baskın kalabilmesini sağlamıştı. On binlerce sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırılarını Ukrayna işgali nedeniyle azaltan Rusya’nın, Suriye’deki katil rejime olan desteğinin azalması da muhalifler ve siviller için sevindirici bir durum olarak değerlendiriliyor.

Rusya'nın, Suriye’deki Esed hükümetini desteklemek için başlattığı hava saldırılarında en düşük ölüm oranı bu yıl kaydedildi. Suriye'deki kaynaklardan edinilen bilgiye göre de, Ukrayna'ya karşı savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın Suriye'deki rolü genel olarak azaldı.

Moskova, Mart 2011'de Suriye'deki çatışmanın başlamasından bu yana Şam hükümetinin en büyük siyasi, ekonomik ve askeri destekçileri arasında yer alıyor.

Rusya, Ukrayna işgaline giriştiğinden bu yana Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim hava üssünde daha az hareketlilik olduğu kaydediliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'deki Rus hava saldırılarında toplam sivil ölü sayısını 21.000'den fazla olarak belirlemişti. Bu rakamın dörtte birini çocuklar oluşturuyor. 8.697 çocuğun Rus hava saldırıları sonucu öldüğü belirtiliyor.  

Suriye’deki savaşta yarım milyon insanın öldüğü, milyonlarca insan yerinden edildiği ve ülkenin büyük bir bölümünün harap olduğu biliniyor.

HABERE YORUM KAT