1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Esed’in Elinde 3 Bin Ton Kimyasal Var"
"Esed’in Elinde 3 Bin Ton Kimyasal Var"

"Esed’in Elinde 3 Bin Ton Kimyasal Var"

Esed ordusunda 2008-2011 yılları arasında kimyasal silahlardan sorumlu komutan olarak görev yapan General Zahir Sakit, rejimin elinde halen kullanıma hazır 3 bin ton kimyasal bulunduğunu söyledi.

21 Aralık 2015 Pazartesi 14:51A+A-

Esed ordusunda 2008-2011 yılları arasında kimyasal silahlardan sorumlu komutan olarak görev yapan Generel Zahir Sakit, Yeni Şafak'a açıklamalar yaptı. 2012 yılında ordudaki görevinden ayrılarak muhalif saflara katılan Sakit, Esed'in elinde tonlarca kimyasal olduğunu anlattı.

Suriye'de 5 farklı kimyasal silah deposu bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde yapılan imha sürecinde ise sadece 3'te 1 oranında kimyasal maddenin imha edildiğini belirtti. Sakit, Esed rejimine ait Kalamun-Bluze köyü, Hama-Ras el Şara, Sıhni Çölü, Cebel el Esir ve Taksis bölgesinde aktif kimyasal başlık taşıyan 5 silah deposu bulunduğunu 45 noktada üretim yapıldığını açıkladı.

HAMMADDE RUSYA'DAN


İmha sürecinde 13 merkezin kimyasal silahlardan arındırıldığını belirten Sakit, halen aktif halde 45 merkezin bulunduğunu ve bu tesislerin BM'den gizlenerek faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Esed rejimi kimyasal silah üretiminde 4 farklı ülkeden hammadde ithal ediyor. Başta Rusya ve İran olmak üzere Almanya ve Kuzey Kore, rejimin hammadde ihtiyacını karşılayan ülkeler arasında yer alıyor. Üretim ve depolama tesislerinde Rus ve İranlı uzmanlar çoğunlukta bulunuyor.


3 TİP KİMYASAL MEVCUT


Sakit, rejimin depolarında bulunan kimyasal başlıkların, boğucu, sinir ve deri etkili olmak üzere 3 farklı gruba ayrıldığını belirtti. Suriye'de 2013 yılından bu yana varil bombaları ile birlikte hava ve kara bombardımanlarında sivil halka yönelik her 3 kimyasal silah da bir çok bölgede kullanıldı. BM denetçileri tarafından hazırlanan raporlarda Esed Rejimi tarafından 175 kez kimyasal içerik taşıyan bomba kullandıldığı tespit edildi.

IŞİD'E TESLİMAT


Tabka, Deir ez Zor ve Humus'tan Suriye Muhaberatı tarafından IŞİD'e 3 kez kimyasal silah verildiğini ifade eden Zahir Sakit, “Son teslimat, 2015'in 7. ayında Halep Ummul Uyn bölgesinden yapıldı" dedi.


Doğu Guta'da katliam yapmıştı


21 Ağustos 2013'te Şam Doğu Guta'da Esed ordusu tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırıda 450'si çocuk bin 400 sivil hayatını kaybetmişti. 21 Ağustos 2015'te IŞİD Mera bölgesine yönelik benzer bir saldırı gerçekleştirmiş 235 sivil bu saldırıdan etkilenirken 8 kişi de hayatını kaybetmişti. Suriye'de rejim ve IŞİD tarafından düzenlenen kimyasal saldırılardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bini aşarken çok sayıda sivil de sakat kaldı.

HABERE YORUM KAT