1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'in işkenceleri kan donduruyor
Esed'in işkenceleri kan donduruyor

Esed'in işkenceleri kan donduruyor

Rejimin Suriye'deki yıkımında ölü sayısı raporlara göre 494 bin 438'e çıkarken gayri resmi rakamlara göre 1 milyona yakın kişi yaşamını yitirdi. İşkenceleri ile meşhur hapishaneleri bulunan Esed rejiminin tutuklulara yaptığı işkenceler ise kan donduruyor.

08 Ocak 2022 Cumartesi 13:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) geçtiğimiz aylarda yayımlanan raporlarına göre Suriye'de en az 14 bin 537 kişi işkenceler sonucu yaşamını yitirdi. 

SNHR, Haziran ayındaki son işkence raporunda Esed rejiminin uluslararası hukuku da çiğneyerek işkenceleriyle insanları katlettiğini belirtti.

10 yıldan uzun bir süredir sistematik bir şekilde devam eden ve bir strateji olarak kabul edilen işkence Hafız Esed'in yönetiminden beri Suriye cezaevlerini korkutucu bir yer kıldı.

SNHR raporuna göre, Esed rejimi fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet içeren 72 ayrı işkence türü uyguluyor.

Esed rejimi tutuklulara fiziksel olarak 39, sağlık durumlarını ihmalde 6, cinsel istismarda 8, psikolojik işkence ve insan onuruna hakarette 8, askeri hapishane işkencelerinde de 9 farklı metot kullanıyor.

Ayrıca rejimin tutukluları zorla çalıştırma ve hücrede yalnız bırakma gibi insan haklarına aykırı uygulamaları da mevcut.

Oğul Beşşar Esed de tıpkı babası gibi işkenceleri ile kadın ve çocuk ayrımı da yapmadan binlerce insanı işkenceler ile öldürdü.

Belgelenen ölüm sayılarına göre Mart 2011'den Haziran 2021'e kadar, büyük çoğunluğu erkek, 180 çocuk ve 92 kadın olmak üzere 14.537 kişi işkenceler sonucu yaşamını yitirdi. 

Rejimin fiziksel işkence uygulamaları arasında, mağdurun vücudunun farklı yerlerine kaynar su dökme, başını suya sokarak boğma hissi verme, elektrikli sopayla vücuduna elektrik verme, mağduru çıplak bir şekilde metal sandalyeye oturtarak sandalyeye elektrik verme, naylon poşeti yakarak vücuduna damlatma, bedeninde sigara söndürme, mağdurun parmaklarını, saçlarını ve kulaklarını çakmakla yakma, ısıtılmış metali bedeninin farklı bölgelerine değdirerek cildini yakma, kızgın yağı bedenine damlatma, yanıcı böcek ilaçlarını üzerine dökerek yakma gibi insanlık dışı yöntemler yer alıyor.

Rejimin işkence yöntemleri arasında el ve ayak tırnaklarının kerpeten benzeri cisimlerle sökme, saçlarını yolarak koparma, kulak ve cinsel organlar dahil uzuvlarının makas gibi kesici aletlerle koparılması, el, dil ve burun gibi bedenin hassas noktalarına çivi çakılması gibi işkenceler de tespit edildi.

Eski bir kadın mahkum olan ve 3 yıl Esed rejiminin cezaevlerinde kalan Lula Halilağa, Esed rejiminin çocuk, kadın, erkek, yaşlı ya da küçük ayrımı gözetmeksizin aynı işkence metotlarını bütün yaş grupları üzerinde uyguladığına dikkat çekiyor ve şöyle diyordu, "İşkence yaparken toplu bir alana götürüyorlardı. Orada çocuklar, yaşlı kadınlar ve erkekler de vardı. Gözümüzün önünde erkeklerin kıyafetlerini çıkararak işkence yapılıyordu. Bazılarının ölümünü seyretmemiz sağlanıyordu. Onların işkenceleri bittikten sonra bize işkence yapılıyordu. 12 yaşından küçük çocuklara, annelerinin konuşması sağlamak için işkence yapılıyordu. Aynı şekilde yaşlılara dışarıdaki muhalif çocuklarının yerlerini bildirsinler diye işkence uygulanıyordu. İşkence sırasında, 'Siz ihanette bulundunuz şimdi memnun musunuz?'

Aida al Haj Yousef da Şam'da tutulduğu cezaevinde gördüğü işkenceler için, "Şam'daki cezaevinde cehennemi gördüm" diyordu. 

Daad Jemal adlı sosyal medya kullanıcısı SNHR'nin hazırladığı görselleri Türkçeleştirip paylaşarak hukukçu kimliği ile Esed'in karşısında durulması ve Esed rejimi hakkında yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etti. 

Jamal'ın paylaştığı ve Esed rejiminin uyguladığı kimi işkence yöntemleri,

suriye-cezaevi-1.jpg

suriye-cezaevi-2.jpg

suriye-cezaevi-3.jpg

suriye-cezaevi-4.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

12 Yorum