1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Yeni Bir Katliam Timi Oluşturdu
Esed Rejimi Yeni Bir Katliam Timi Oluşturdu

Esed Rejimi Yeni Bir Katliam Timi Oluşturdu

Rusya’nın desteğini arkasına alan Esed rejimi yeni bir katliam timi oluşturdu. Operasyonel bir kara gücü olmasıyla dikkat çeken katliam timi, Baas rejimi askerleri, İranlı milisler ile Rus askerlerinden oluşuyor. Tim, bugüne kadar 70 sivili infaz etti.

09 Şubat 2016 Salı 09:46A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Rusya'nın da 30 Eylül'den beri dahil olduğu Suriye savaşının rejim kanadında yeni ve operasyonel bir kara gücü oluşturuldu. İranlı milis, Esed askeri ve sivil Şebbiha milisleri ile Rus askerlerinin de aralarında bulunduğu 2 bin kişilik özel birlik ilk olarak Hama-Sahlel Gap bölgesinde saldırdı. Fetih ordusuna karşı başarı sağlayamadan püskürtülen ve Aslan Tugayları adı verilen Baas rejimi askerleri ve İranlı milis ve Rus askerlerinden oluşan özel birliğe 3 bin kişi daha katıldı. Esed'in 5 bin kişilik katliam timi Türkmen Dağı, Selme ve Kürt Dağı saldırılarında görev aldı.

İRAN'DA 8 AY EĞİTİM GÖRDÜLER

Katliam timi, ilk saldırılarını gerçekleştirmeden 8 ay önce İran'da milisler ve Esed ordusunda seçkin birlik olarak bilinen Suvvar Sahra askerleri ve Difa el Vatani milisleri ile özel eğitim gördü. Özel birlik, Rus askerlerinin de dahil olduğu eğitimler sonrası ilk saldırıyı muhaliflerle Sahlel Gap bölgesinde yaptı. Kasım ayı başlarında Lazkiye Türkmen bölgesine dönük operasyonda ilk saldıran hatta yer alan özel birlik, Türkmen Dağı'nda 50 gün süren çatışmalarda etkin rol üstlendi. Türkmen Dağı, Selme ve Kürt Dağı'nda ele geçirdikleri bölgelerde sergiledikleri vahşetle de dikkat çeken tim, bölgede 70'ten fazla sivili infaz etti.

tim-rejim-1.jpg

Başbakanlık kaynaklarından açıklama


Başbakanlık kaynakları, “Türkiye üzerinden 150 bin askerin Suriye'ye gireceği” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Başbakanlık kaynakları, Türkiye'nin üslerinin IŞİD ile mücadele için koalisyon güçlerine açık olduğunu ifade etti. Kaynaklar, bu çerçevede bu üslerden faydalanarak IŞİD ile mücadele edilmesi konusunda her türlü işbirliğine açık olunduğunu vurguladı.

suriye-004.jpg

Sivillere bomba

Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin denetiminde olan mahallelere düzenlediği hava saldırda 10 sivil hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Halep'teki sivil savunma yetkilisi İbrahim Leys, Rus savaş uçaklarının Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Salihin, Kellese ve Huluk mahallesindeki yerleşim yerlerine hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

suriye1-001.jpg

Azez düşüyor

Rejim tarafından ele geçirilen Halep'in kuzeyindeki 6 köyün düşmesi sonrası PYD kantonu Afrin hareketlendi. Rejime paralel olarak doğudaki Cerablus yönünden saldıran ve Der Cimeyl, Ziyara, Malikiye, Meryemin, Keştear, Ziyara'da kontrolü sağlayan bölgenin stratejik noktalarından Mınnah Havalimanı'na saldırı başlatan PYD milisleri, Mer Anaz köyüne kadar ilerledi. Muhalifler ile PYD arasında cephe hattı Azez'e kadar beş kilometre mesafeye kadar düştü. Doğu'da IŞİD'in Halfetli bölgesinde başlattığı saldırı sebebiyle 3 cephede yoğun ateş altında kalan muhalifler, büyük oranda silah ve savaşçı sıkıntısı yaşıyor. Yeni Şafak'a konuşan muhalif kaynaklar mevcut koşullar dahilinde Azez'in birkaç güne kadar düşme tehlikesi olduğunu belirtti.

BAĞLANTI YOLU KESİLDİ

PYD güçlerinin Halep'in Azez ilçesinin güneybatısında yer alan Maranaz köyünün denetimini ele geçirerek, Azez ile Tel Rıfat ilçesi arasındaki bağlantıyı kestiği bildirildi. PYD güçleri, Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesinin güneybatısında bulunan Maranaz köyünün denetimini muhaliflerden aldı. Maranaz köyünün kontrolünü ele geçiren PYD güçlerinin Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantı yolunu kestiğini ifade eden yerel kaynaklar, bölgede muhaliflerle PYD güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını da aktardı. Kaynaklar ayrıca, İran ve Hizbullah milisleri destekli Esed güçlerinin, Tel Rıfat ilçesine bağlı Kafin köyünün kontrolünü sağladığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT