1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Hakkındaki “İnsanlık Suçu” Şikâyeti Kabul Edidi
Esed Rejimi Hakkındaki “İnsanlık Suçu” Şikâyeti Kabul Edidi

Esed Rejimi Hakkındaki “İnsanlık Suçu” Şikâyeti Kabul Edidi

Fransa mahkemesi, Beşşar Esed rejiminin “insanlık suçu” işlediği gerekçesiyle yapılan şikâyet başvurusunu kabul etti.

27 Ekim 2016 Perşembe 21:41A+A-

AA’da yer alan habere göre, Paris Asliye Ceza Mahkemesi, Beşşar Esed rejimi aleyhine Suriye’de “insanlık suçu” işlendiği gerekçesiyle mahkemeye yapılan şikâyet başvurusunu kabul etti.

BFM kanalının adlî kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre mahkeme, başvuruyla ilgili adlî soruşturma açılmasını kararlaştırdı. Mahkeme, “işkence”, “insanlık suçu” ve “zorla alıkoyma” suçlamasıyla açılan soruşturma için bir sorgu hâkimi görevlendirdi.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ve Uluslararası İnsan Hakları Derneği, Paris Asliye Ceza Mahkemesi’ne geçen hafta yaptıkları başvuruda, Suriye kökenli Fransa vatandaşları Mazen ve oğlu Patrick Dabbag’ın Esed rejiminin denetimindeki cezaevlerinde 2013 yılında “işkence” gördüklerini ve ardından “kaybolduklarını” belirterek, Esed rejiminin “insanlık suçu” işlediğine dâir şikayette bulunulmuştu.

Federasyon ve dernekten yapılan açıklamada, Şam’daki Fransa okulunda müdür olarak görev yapan Mazen Dabbag (57) ve Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim gören oğlu Patrick Dabbag’ın (20) bir gün arayla, Esed rejimine bağlı güçler tarafından 3 Kasım 2013’te gözaltına alındıkları, baba ve oğlundan bir daha haber alınamadığı bildirilmişti.

Fransa’da yaşayan ve mühendis olarak çalışan 64 yaşındaki Obeida Dabbagh’ın, “işkence” gördükten sonra yargısız infaza kurban gitmelerinden korktuğu erkek kardeşi ve yeğeni için yapılan şikâyet başvurusuna müdâhil taraf olarak katılanlar arasında olduğu belirtilmişti.

Suriye, savaş suçlarını yargılayan Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisini öngören sözleşmeye taraf olmadığı için bu ülke vatandaşları aleyhine savaş suçu şikâyetiyle başvuruda bulunulması imkân dâhilinde değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), isterse sözleşmeyi imzalamayan ülke vatandaşı aleyhine bu mahkemeye dava açma hakkına sahip bulunuyor ancak Rusya’nın vetosu yüzünden bu olasılık hiçbir zaman gündeme gelmedi.

HABERE YORUM KAT