1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ergenekon'da 415 Sanıktan Sadece 94'ü Tutuklu
Ergenekonda 415 Sanıktan Sadece 94ü Tutuklu

Ergenekon'da 415 Sanıktan Sadece 94'ü Tutuklu

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un cezaevine girmesiyle 'tutuklu yargılama' uygulaması yeniden tartışmaya açıldı.

16 Ocak 2012 Pazartesi 05:19A+A-

Kamuoyuna yapılan açıklamalarda, Ergenekon davalarında neredeyse bütün sanıkların tutuklu yargılandığı imajı veriliyor. Ancak rakamlar iddiaları doğrulamıyor. 20 Ekim 2008'de başlayan Ergenekon ana davası, 2. Ergenekon davası ve Poyrazköy cephaneliği davalarında tutuklu sayısı ciddi oranda azaldı. Sadece yeni başlayan İnternet Andıcı ve Oda TV davalarında tutuklu sayısı oranı diğerlerine göre fazla. Ergenekon'la bağlantılı 8 davada halen 415 sanık yargılanıyor. Tutuklu sayısı ise sadece 94.

Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13'üncü, 12'nci ve 16'ncı Ağır Ceza Mahkemeleri, sorguladıkları sanıkların üzerine atılı suça göre değerlendirme yapıyor. Özellikle silahlı eylemlere karışmış isimlerin tutuklu kaldığı, diğerlerinin aşama aşama serbest bırakıldığı görülüyor. Mahkemeler, TCK'nın 314'üncü maddesine göre 'terör örgütü kurmak ve yönetmek', 311 ve 312'nci maddelerine göre, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve Meclis'i ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından yargılanan isimlerin özellikle tutuklu kaldığı tespiti mevcut. Öte yandan kaçan Ergenekon sanıkları da düşünüldüğünde, 'kaçma şüphesi' gündeme geliyor. Dursun Çiçek'le ilgili belgelerin karargâhta imha edildiği, bilgisayarların 35 kez silindiği düşünüldüğünde de mahkeme özellikle muvazzaf generaller açısından tutuklama kararı veriyor.

Şu anda Ergenekon süreci içinde sayılabilecek 10 ayrı dava var. 20 Ekim 2008'de başlayan Ergenekon ana davasında, Danıştay saldırısında ismi geçen Veli Küçük ve Muzaffer Tekin ile İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in aralarında bulunduğu 27 sanık tutuklu yargılanıyor. Hurşit Tolon, Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Mustafa Levent Göktaş, İbrahim Şahin ve Mustafa Balbay gibi isimler ise ikinci Ergenekon davasında tutuklu yargılanıyor. Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın bir numaralı sanık olduğu 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' davasında ise 11 tutuksuz sanık var.

Büşra Erdal / Zaman

HABERE YORUM KAT