1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ‘Erdoğan Türkiyesi’nin Suriye Siyaseti Yanlış mıydı? -2-
‘Erdoğan Türkiyesi’nin Suriye Siyaseti Yanlış mıydı? -2-

‘Erdoğan Türkiyesi’nin Suriye Siyaseti Yanlış mıydı? -2-

Selahaddin E. Çakırgil, Orta Doğu'yu tarihî arka planıyla ele alıyor, Türkiye hakkında “Türkiye bugün istediği şekilde hareket edemese bile; NATO ve diğer emperyalist odakların direktiflerine karşı direnen bir siyaset takib edebilmektedir.” diyor.

02 Haziran 2016 Perşembe 09:47A+A-

Selahaddin E. Çakırgil, “Erdoğan Türkiyesi”nin Suriye politikasını değerlendirmeye devam ediyor:

Bütün bir ülkenin harabeye döndüğü ve yüz binlerin hayatını kaybettiği ve milyonların perişan olduğu Suriye Buhranı’nın geçtiği merhalelere dün -özetle- değinilmişti.

***

Bazı noktaları tekrarlayalım.

1- Suriye ve bütün arab beldeleri -100 yıl öncesine kadar- 400 yıl boyunca Osmanlı hâkimiyetinde birlikte yaşadığımız coğrafyaların ve halkların bir bölümü.

2- Bölgenin siyasî haritası, 1. Dünya Savaşı’nın galibleri tarafından, tabiatiyle kendi emperyalist emellerine uygun olarak ve Osmanlı gibi bir güç odağının karşılarına, tekrar çıkma ihtimalini bertaraf edecek şekilde çizilmiştir.

3- Türkiye, 1953 yılından beri NATO üyesi olduğundan, Türkiye’nin coğrafî sınırları NATO’nun da sınırları sayılmakta ve Türkiye, bu sınırlar dışında, NATO izni olmaksızın, bir harekât düzenleyememektedir.

Hatırlayalım: Irak Kürdistanı’nda, Barzanî liderliğinde kurulan Erbil merkezli ‘Bölgesel Hükûmet’le Bağdad’daki merkezî hükûmet arasında ihtilaflar derinleşip bağımsızlık ilanı gündeme gelince... Barzanî tarafı, dış siyaset ve savunmada-, Türkiye ile birlikte hareket etmek için konfederasyona gitmek eğilimini söz konusu edince... NATO derhal, ‘Türkiye’nin bütün sınırlarının NATO sınırları olduğu ve NATO kararı olmaksızın değiştirilmesinin kabul edilemiyeceği’ni açıklamıştı.

(...)

Yazının devamı için tıklayın >>>