1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: 'Hesap Sormak İçin 34 Yıl Beklemeyeceğiz'
Erdoğan: 'Hesap Sormak İçin 34 Yıl Beklemeyeceğiz'

Erdoğan: 'Hesap Sormak İçin 34 Yıl Beklemeyeceğiz'

Fransa’da konuşan Başbakan Erdoğan 17 ve 25 Aralık operasyonlarının darbe girişimi olduğunu söyledi, “34 yıl bekleyecek değil, hemen hesabı sorulacak.” dedi.

21 Haziran 2014 Cumartesi 21:46A+A-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa turunun Fransa ayağında, Lyon kentinde konuştu. Konuşmada muhalefet partilerini, Gülen cemaati’ni ve Avrupa Birliği’ni eleştirdi. Fransa’daki Türklerden Fransa vatandaşlığını da almalarını ve Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmalarını istedi.

“Hesap sormak için 34 yıl beklemeyeceğiz”

Erdoğan konuşmasında, 1980 darbesinden sorumlu tutulan ve hapis cezasına çarptırılan dönemin komutanlarını hatırlatarak, Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen’i hedef aldı;

“17-25 Aralık’ta milletin seçilmiş iktidarına darbe yapmak isteyenlerden de bunun hesabı sorulacak. 34 yıl bekleyerek değil hemen hesabı sorulacak. Pensilvanya her darbeye lojistik darbe sağladı, övgüler düzdü. 28 Şubat’ta dönemin hükümetine ağır saldırılarda bulundu. Yolsuzluk bahanesi altında CHP’yi, MHP’yi, emniyet ve yargı içindeki maşalarını kullanarak, bazı medyayı kullanarak uşak etmek istedi. İşte o girişime de eyvallah demedik, bükülmedik ve o tuzağı bozduk. Şimdi de inlerine girip hukuk çerçevesinde tek tek hesabını soracağız.”

Erdoğan Diyarbakır’da Türk bayrağının indirilmesinden de Gülen Cemaati’ni sorumlu tuttu.

“AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var”

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önüne çıkarılan engellerin  hakkaniyetle uyuşmadığını söyledi ve şunları ekledi;.

"AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç bugün daha fazla artmıştır. AB'nin güçlü ekonomisinin Türkiye'ye ihtiyacı var. AB'nin genç, dinamik nüfusundan dolayı Türkiye'ye ihtiyacı var. AB'nin ırkçılıkla, ayrımcılıkla, antisemitizim ve İslamofobia ile mücadele için Türkiye'ye ihtiyacı var. En önemlisi de AB'nin İslam dünyasıyla, tüm Müslümanlarla, Doğu, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlarla daha sağlıklı ilişki kurabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, ilelebet kapılarda bekletilecek ülke değildir."

“Fransız vatandaşlığı alın”

Erdoğan bu ülkedeki 620 bin Türkiye vatandaşından yarısının Fransız vatandaşlığı olmadığını hatırlattı ve onların da bu haklarını kullanmasını ve Fransa içindeki siyasete katılımlarını istedi;

"Türkiye üzerinden, 1915 olayları üzerinden, buradaki vatandaşlarımız üzerinden birileri iç politikada prim sağlama gayretine girişti. Biz gerek Fransa'da, gerekse diğer Avrupa ülkelerinde bu tür konuların iç politika malzemesi yapılmasının tehlikesini her fırsatta vurguladık. İç politikada istismarla oy kazanmak uğruna, ırkçılığa, ayrımcılığa, özellikle de İslamofobi'ye kapı aralanmasının, Avrupa için, Avrupa değerleri için tehdit oluşturacağını defalarca dile getirdik… 620 bin Türk vatandaş olarak siyasi hakları sizler de kullanmalısınız. Bunun size faydası var zararı yok. Siz bizim Fransa’daki elçilerimizsiniz.”

 

HABERE YORUM KAT