1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Erdoğan: Barış Pınarı Harekatı Münbiç'ten Irak Sınırına Ulaşana Dek Sürecek
Erdoğan: Barış Pınarı Harekatı Münbiç'ten Irak Sınırına Ulaşana Dek Sürecek

Erdoğan: Barış Pınarı Harekatı Münbiç'ten Irak Sınırına Ulaşana Dek Sürecek

AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları.

17 Ekim 2019 Perşembe 06:58A+A-

"30-35 kilometreye ulaşana kadar durmak yok"

Cumhurbaşkanı operasyonun süresine ilişkin olarak da "Dünyada bu kadar terörle mücadele operasyonu yapıp, Türkiye kadar temiz iş çıkaran ülke yoktur. Şu ana kadar bin 220 kilometre kare alanı terörden temizledik. Ne zaman ki Münbiç’ten Irak’a kadar 30-35 kilometrelik bir derinlikte alanı kontrol altına aldık, o zaman operasyon sona erer." şeklinde konuştu.

"Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir terör örgütüyle aynı masaya oturmak yoktur"

Barış Pınarı Harekatı, Münbiç'ten Irak sınırına kadar sürecek diyen Cumhurbaşkanı ayrıca, "Bu konuda hiçbir istisnamız yok. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir terör örgütüyle aynı masaya oturmak yoktur. Bunun için de arabulucu falan aramıyoruz. Tüm teröristler hemen silahlarını, malzemelerini bırakıp belirlediğimiz güvenli bölgeden dışarı çıksınlar. Bu yapıldığında harekat zaten sona ermiş olur.

"Ey Batı, ey Arap Ligi, bu devran elbet dönecek"

Arap Birliği Türkiye’nin askeri harekâtını Suriye’nin “işgali ve egemenliğine saldırı” olarak nitelendirmiş; İran Dışişleri Bakanı Zarif de, Adana Mutabakatı’na uyulması çağrısını yinelemişti. Daha önceki açıklamalarında Arap Ligi'ni sert bir dille eleştiren Erdoğan'ın hedefinde yine onlar vardı; "Ey Batı, ey Arap Ligi, ey azıcık da olsa ahlak ve vicdan sahibi tüm ülkeler, hepinize sesleniyorum, bu devran elbet dönecek.Yarın, öbür gün bizimle aynı durumda kalacaksınız. O zaman birileri de sizin karşınıza teröre destek için çıkacak. Bu dünya etme bulma dünyasıdır"

"Özellikle vatandaş dahi sayılmadıkları için ezilen, horlanan, dışlanan Kürt kardeşlerimize, ülkemizle irtibatları sebebiyle baskı altında tutulan Türkmen kardeşlerimize hakkaniyetle davranılması için ısrarcı olduk. Bunu bizzat Esed'in kendisine defaatle söylemiş bir liderim." diyen Erdoğan, ne yazık ki bu tekliflerin değerlendirmeye alınmadığını tam tersine baskı, şiddet ve zulüm yolunun seçildiğini söyledi.

Suriye'de yaklaşık 1 milyon masum insanın hayatına mal olan krizin böyle başladığını anımsatan Erdoğan, son 8 yılda ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 12 milyon kişinin evlerinden kaçmalarına, bu kişilerinin yarısının da ülke dışına gitmesine yol açan çatışmaların yaşandığını aktardı.

"DEAŞ balonunu söndürdük"

Bölgede Müslümanlar lehine atılabilecek her adımın önüne DEAŞ faktörünün bir engel olarak çıkartıldığının altını çizerek, "Üstelik DEAŞ'ı proje olarak geliştiren, maddi olarak destekleyen, fiilen yönlendiren ülkeler, bugün karşımıza güya 'en büyük DEAŞ düşmanı' görüntüsüyle çıkıyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "DEAŞ'ın bölgedeki çöküşünü başlatan ise yine biz olduk. Nerede başlattık bunu, El Bab'da. Orada 3 bin DEAŞ'lıyı etkisiz hale getiren biz olduk. Ama bunlar, başta FETÖ'cüler olmak üzere hep aleyhte, güya biz 'DEAŞ'a karşı müşfikmişiz.' Tıpkı bir balon gibi sürekli şişirilen, gücü sadece masumlara yeten bu örgütün foyasını, Fırat Kalkanı Harekatı ile biz ortaya çıkardık. Bu harekatta yaklaşık 3 bin teröristi etkisiz hale getirerek, DEAŞ balonunu söndürdük." dedi.

Erdoğan, Türkiye- Fransa milli maçında asker selamı veren Türk futbolculara ilişkin olarak da, "Şampiyon olan sporcularımızın Mehmetçiğe verdiği selamların kendilerine başarıyla dönmesini Allah'tan niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT