1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ekvador-İngiltere Arasında Assange Krizi
Ekvador-İngiltere Arasında Assange Krizi

Ekvador-İngiltere Arasında Assange Krizi

Ekvador-İngiltere arasında yaşanan Wikileaks kurucusu Assange ile ilgili kriz sürüyor.

21 Ağustos 2012 Salı 23:46A+A-

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Assange'ı tutuklamak için büyükelçiliğe girilmesi ihtimalini değerlendirdiği açıklamasında, bunun diplomatik bir intihar olacağını söyledi.
Correa devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, bu türden bir girişimin İngiltere'nin tüm dünyadaki elçiliklerine girilmesinin yolunu açacağını belirtti.

Rafael Correa, İngiltere'nin, Ekvadorlu yetkililere bir mektupla bildirdiği iddia edildiği şekilde "Assange'ı tutuklamak için elçiliğe girme ihtimali bulunup bulunmadığı"na ilişkin bir soruya, İngiltere henüz özür dilemediği ve sözlerini geri çekmediği için bu olasılığın mevcut olduğu karşılığını verdi.
Correa, gerekirse konuyu Birleşmiş Milletler'e taşımaya hazır olduklarını da kaydetti.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de tartışmaya dahil oldu.

Chavez, Ekvador'un bu konuda yalnız olmadığını belirterek İngiltere'nin büyükelçiliğe girmesi durumunda radikal bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Julian Assange'ın kendisine karşı cadı avı yürütmekle suçladığı Amerikan yönetiminden de açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Assange'ı, Amerika Birleşik Devletleri hakkında ''hoyratça beyanlarda'' bulunarak, dikkatleri İsveç'te kendisine yöneltilen cinsel taciz suçlamalarını başka yöne çekmeye çalışmakla itham etti.

Assange, geçtiğimiz haziran ayından bu yana Ekvador'un Londra'daki Büyükelçiliği'nde kalıyor.
Ekvador geçen hafta Assange'a sığınma hakkı tanımıştı.

İngiltere ise, Assange'ı cinsel tacizle suçlandığı İsveç'e iade etmekle yükümlü olduğunu bildiriyor. (trt)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT