1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Ekümenik Patrik Bartholomeos: Kur’an’a saygısızlık cezalandırılmalı!
Ekümenik Patrik Bartholomeos: Kur’an’a saygısızlık cezalandırılmalı!

Ekümenik Patrik Bartholomeos: Kur’an’a saygısızlık cezalandırılmalı!

Fener Rum Patriği Bartholomeos: Kur’an’a saldırı “bir delinin işi” deyip geçilemez.

04 Şubat 2023 Cumartesi 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Rasmus Paludan isimli müfterinin gerçekleştirdiği Kur’an-ı Kerim yakma eylemine dünyanın her yerinden farklı inanç ve fikirlerden tepkiler yükseliyor.

Dünyadaki tüm Ortodoksların bağlı olduğu Fener Rum Patriği Bartholomeos, İsveç ve Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'i yakma ve yırtma eylemlerini şiddetle kınadıklarını bildirdi. Bartholomeos mesajında, "Bir hafta içinde önce İsveç'te, akabinde ise Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan vahşi, küstah ve saygısızca saldırıları şiddetle kınamaktayız. İsveç'te olsun Hollanda'da olsun halkın büyük çoğunluğunun bu ilkel davranışları ve bunları yapanları yüreklerinde mahkum ettiklerine samimiyetle inanmaktayız." ifadelerini kullandı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saygısızlığın “bir delinin işi” ve “kendini bilmez” denilerek geçiştirilmemesi ve cezasız bırakılmaması gerektiğini ifade etti. "Diğer yandan, dinlere ve dinlerin kutsallarına karşı yapılan bu tip eylemlerin, toplumlarda nifaklar oluşturabileceği öngörülerek, bir 'deli', bir 'kendini bilmez' gibi savunmalara sığınmadan, devletler ve hukuk tarafından en sert şekilde cezalandırılması da bir gerekliliktir. Böylece o ülkelerde yaşayan Müslümanlar da hukuk güvencesinde, eşit vatandaş olarak, huzurlu yaşayabilirler."

Bartholomeos, benzer eylemlere karşı birlikte hareket etme çağrısında bulunarak, "Biz dini önderlere düşen vazife ise farklı din mensuplarının kutsallarına karşı saygıyı vaaz etmek ve bu eksende buluşarak, benzer küstahlıkları birlikte lanetlemektir. Zat-ı alinize, sizlerin vasıtasıyla Müslüman vatandaşlarımıza derin üzüntümüzü ifade eder, yüce Rabbimizin tüm kullarına, karşılıklı saygı, empati ve anlayış içinde yaşamayı nasip etmesini dileriz." ifadesini kullandı.

Charlie Hebdo isimli paçavraya yönelik operasyonun sonrasında Papa Francis de Müslümanların tepkisinin anlaşılabilir olduğunu ifade eden açıklamalar yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum