1. HABERLER

  2. HABER

  3. (E) Org. Koşaner, Savcıları Tehdit Etmiş
(E) Org. Koşaner, Savcıları Tehdit Etmiş

(E) Org. Koşaner, Savcıları Tehdit Etmiş

Işık Koşaner’in, Hantepe’deki ihmaller zincirini soruşturan savcılara gözdağı verdiği ortaya çıktı.

27 Aralık 2011 Salı 01:33A+A-

Haber: Erol Metin

Hükümeti devirmek için masum insanların kanını dökme ve kendi jetini düşürme planı yapmakla suçlanan zanlı subaylar için görevini bırakan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in yeni bir skandalı gün yüzüne çıktı.

Koşaner’in, Hantepe’deki ihmaller zincirini soruşturan savcılara gözdağı verdiği ortaya çıktı. 20 Temmuz 2010’da Çukurca’daki Hantepe bölgesine yapılan saldırı sonucu 6 asker hayatını kaybetmiş, 17 asker de yaralanmıştı. Askerlerin göz göre göre yem yapıldığını ortaya koyan Heron görüntülerinin ardından, acılı ailelerin talebi doğrultusunda Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

“Savcıya Hiçbir Şey Verilmeyecek”

Askeri zafiyeti ve kan donduran iddiaları araştıran sivil savcılık, Genelkurmay ile diğer askeri birimlerden bilgi ve belge istemişti. Ancak hukuku çiğneme pahasına savcılığa bilgi ve belge vermek istemeyen dönemin Genelkurmay Başkanı Koşaner’in, “Benim haberim olmadan savcıya hiçbir şey verilmeyecek” diyerek yargıya rest çektiği öne sürülüyor.

Koşaner’den Çubuklu’ya Van Emri

İddiaya göre bununla da yetinmeyen Koşaner, İnternet Andıcı davasının tutuklu sanığı Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’yu makamına çağırdı. Orgeneral Koşaner, Çubuklu’ya soruşturmayı yürüten savcılarla görüşebilecek, psikolojik baskı altına alabilecek bir personelini Van’a göndermesini emretti.

Çubuklu’nun Sağ Kolu Gizlice Van’a Gitti

Çubuklu o dönemde İnternet Andıcı şüphelisi olduğundan, özel yetkili savcılar üzerinden baskı kurmak anlamına gelen ve suç sayılan bu görüşme için kendi yerine Genelkurmay Adli Müşavirliği Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Şakir Aytaş’ı görevlendirdi. Aldığı emir doğrultusunda büyük bir gizlilik içerisinde Van’a giden Aytaş, görüştüğü ilgili savcılara Genelkurmay Başkanı’nın mesajını iletti. Tekrar aynı gizlilik içerisinde görev yeri olan Ankara’ya dönen Aytaş, sivil savcılarla yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Çubuklu ve Koşaner’e rapor etti.

Hantepe Paniğinin Sebebi Ses Kaydında

Orgeneral Işık Koşaner’in, Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Hantepe soruşturmasını derinleştirmesi karşısında paniklemesinin sebebini internete düşen ses kayıtları açıklıyor. “Sonuna kadar arkasındayım” dediği ses kaydında terörle mücadelede yaşanan zafiyetleri, ihmalleri itiraf eden Koşaner, buna 6 askerin hayatını kaybettiği Hantepe baskınını örnek gösteriyordu. Ses kaydında, Hantepe baskınının karargahta canlı olarak izlendiği ve askerlerin katledilmesine göz yumulduğu suçlamasını kabul eden Koşaner, “Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz. İHA’dan görüntü almak gibi bir nimet var, koordine edemiyoruz. Zamanında müdahale edemedik. Tim komutanı silahını bırakıp kaçıyor” diyordu.

20 Temmuz 2010’da PKK’lıların Hantepe’ye gerçekleştirdiği saldırıda ciddi ihmallerin olduğu su yüzüne çıkmıştı. Saldırıya ilişkin ortaya çıkan Heron görüntüleri tüm Türkiye’yi şok etmişti. İHA’ların çatışma anında geçtiği görüntüler, 6 askerin hayatını kaybetmesine göz yumulduğunu ortaya koyuyordu. Askerlerin yem edilmesinin hesabını sormak yerine “İnsansız Hava Aracı görüntülerini kim sızdırdı?” sorusuna cevap arayan askeri savcılık da, Hantepe saldırısının ‘canlı’ olarak izlendiği iddiasını doğrulamıştı.

Van’a Gönderilen Albay Aytaş’ın Vukuatları

Van’a giderek Koşaner adına Hantepe soruşturması savcılarına gözdağı verdiği iddia edilen ve Hıfzı Çubuklu’nun tutuklanmasının ardından Genelkurmay Adli Müşavir Vekili olarak görevlendirilen Albay Şakir Aytaş’ın ismi, son olarak kritik belgelerin imha edilmesi skandalıyla gündeme gelmişti. Çubuklu’nun da yargılandığı İnternet Andıcı davasına bakan mahkeme, Genelkurmay’dan dava konusu internet andıcı belgesinin ekleri ile birlikte gönderilmesini istemişti. Ancak Adli Müşavir Vekili Hakim Albay Şakir Aytaş imzasıyla gönderilen cevabi yazı herkesi şaşkına çevirmişti. Yazıda, 2 Nisan 2009 tarihinde hazırlanan İnternet Andıcı belgesinin, 3 Eylül 2009 tarihinde imha edildiği, bu nedenle de mahkemeye onaylı suretlerinin gönderildiği belirtilmişti.

Yine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun, darbe sanığı subayları kurtarmak için Şakir Aytaş başkanlığında bir hukuki çalışma grubu oluşturduğu iddiası da basına yansımıştı.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT