1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ‘Düşmanımın Düşmanı, Dostumdur..’ Pragmatizmi Devrede
‘Düşmanımın Düşmanı, Dostumdur..’ Pragmatizmi Devrede

‘Düşmanımın Düşmanı, Dostumdur..’ Pragmatizmi Devrede

Asıl mes’ele, realiteden de öte, verite’yi, Hakikat’i kavramaktır. Yoksa kişi, menfaatlere göre savrulur durur.

17 Kasım 2016 Perşembe 13:33A+A-

Selahaddin E. Çakırgil’in yorumu:

Müteveffâ bir yazar, çok hızlı bir Marksist olarak yazı yazdığı 60’lı yılların ortalarında, yazılarında, ortaokulda okumakta olan oğullarına, ‘Din dersinden sınıfta kalın, size bisiklet alacağım..’ dediğini açıkça yazardı, bir gazetedeki köşesinde..

Çocuklarını, inanç, düşünce ve dünyaya bakış konularında böyle şartlandırmalarla yetiştiren bir kişinin ve çocuklarının, içinde yaşadıkları toplumun büyük kesimlerinin inanç sistemine hangi mesafede olacağı açıktı..

*

Bu çocuklar büyüdüklerinde, birisi tarihî konulara sarmalanmış, pornografi soslu romanlar yazmaya başladı. Diğeri ise, -sanırım, sosyo-politik-ekonomik konularda- akademisyen oldu.

Romancı olanı, 20 sene öncelerde, Milliyet’te, ‘Atakürt’ başlıklı ve, filan resmî kişi, Selanik’li değil de, meselâ Musul’lu bir Osmanlı Paşası olsaydı, bize hepimizin kürd olduğu, sadece kürdçe konuşmamız gerektiği ve ‘Ne mutlu kürdüm diyene..’  gibi sloganları dayatacağı ve kendisine de ‘Atakürt’ dedirttireceği..’ kabilinden bir makale yazınca hemen ertesi gün, gazetesinden kovuldu; arkasından yargılama ve resmî ideolojinin ve rejimin (1)  numaralı isminin hatırasına ‘saygısızlık’ gerekçesiyle, 5816 sayılı kanuna aykırı hareket ithamıyla yargılandı ve 5 sene hapis cezasına mahkûm edildi. Ama, bu kanunla ilgili olarak o konudaki başka suçlulara asla uygulanmayan bir yöntemle o ceza, ‘aynı suçun, 5 yıl içinde tekrarlanmaması şartıyle’‘tecil’ edildi ve o da 15-20 yıl kadar bir süre o konuda  bir daha kalem oynatmadı.

Yazının Devamı >>>