1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Dört Koldan HDP Cilalaması
Dört Koldan HDP Cilalaması

Dört Koldan HDP Cilalaması

Galibi olamasa bile bu seçimlerde farklı çevrelerden en çok destek alan partinin HDP olduğunu söylemek yanlış olur mu?

11 Mayıs 2015 Pazartesi 15:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bu seçimlerin parlatılan yıldızının HDP olduğu kuşkusuz. AK Parti’yi zayıflatmak, darbelemek isteyen birbirinden farklı çevreler ittifakla HDP yelkenini şişirmeye çalışıyorlar.  Gülen cemaati ve Doğan medya bu konuda başı çekse de yalnız değil. Bu havayı el-Cezire Türk internet sitesinde yayınlanan sözde haberlerde dahi görmek mümkün.

İşte İrfan Bozan imzasıyla bu sitede yayınlanan bir ‘haber’ çalışması: 

***

HDP İstanbul’u uçlardan zorluyor

“Yukarıda bir tane parti rozeti kalmamış. Herkes rozet istiyor. Ne vereceğiz millete?”

Bağcılar HDP İlçe Örgütü’nün girişinde bir HDP’li parti hakkındaki şikâyetini bize böyle anlatıyor. İstanbul Caddesi’ndeki bir iş hanının üst katındaki ilçe merkezinde HDP Bağcılar İlçe Eş Başkanı Cevdet Halim “Bırakın rozeti, parti bayrağı bile kalmadı. 100 çuval parti bayrağını gençler iki günde bitirdi. Her yere astılar” dedi. Gerçekten de Bağcılar’da asılan HDP bayrakları AK Parti ile yarışır vaziyette.

Bağcılar Erzurum’dan büyük

Bağcılar 509 bin 576 kişi ile Türkiye’nin 50 ilinden daha çok seçmen sayısına sahip. Diğer bir kıyaslamayla seçmen sayısı Erzurum’dan daha fazla. Bağcılar’da 2011 Genel Seçimine bağımsız adaylarla giren BDP 31 bin 468 oy aldı. 2014 yerel seçiminde Bağcılar İlçe Meclisi için HDP’ye 38 bin 183 oy çıktı. Son Cumhurbaşkanlığı seçimindeyse Selahattin Demirtaş’a verilen oy 48 bin 917. Demirtaş’ın İstanbul’da yüzde 10’u aştığı 10 ilçeden birisi de yüzde 13.7 ile Bağcılar. 

AK Parti'de düşüş

Peki, HDP’deki bu yükselişe karşılık AK Parti’nin Bağcılar’daki oy sayıları aynı seçimlerde nasıl bir seyir izledi: 2011 Genel Seçimi’nde AK Parti ilçede 247 bin 132 oy aldı. 2014 yerel seçiminde Bağcılar İlçe Meclisi için AKP’ye 237 bin 947 oy çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimindeyse Recep Tayyip Erdoğan Bağcılar’dan  216 bin 785 oy aldı. HDP’nin oy sayısını artırdığı ilçede AKP bir önceki seçime göre seçmen sayısı artmasına rağmen hep oy kaybetti. 

 

“CHP’den HDP’ye döndük”

İsmini bizimle paylaşmayan Gaziantepli kebap ustası “Bu seçimde AKP’ye vermeyeceğim. Suriyeliler yüzünden ev kiraları iki kat arttı, kızgınım” diyerek kime oy vermeyeceğini söyledi. Börekçi Ümit Toluay, “Biz Dersimliyiz. Ailece artık CHP’den HDP’ye döndük. Biraz da onları deneyeceğiz” diyerek heyete moral verdi.

“HDP kıyılardan zorluyor”

Türkiye seçmeninin yaklaşık beşte birinin yaşadığı İstanbul, HDP’nin barajı aşması için kritik öneme sahip. HDP’nin en çok oy alması beklenen yer İstanbul’un üçüncü bölgesi. Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’da yüzde 10’un üzerine oy aldığı 13 ilçenin altısı üçüncü bölgede. HDP’nin en zayıf olduğu bölge ise birinci bölge yani Anadolu Yakası. Anadolu Yakası’nda Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oyun ilçe ortalaması yüzde 8.2. Bu oran üçüncü bölgede 9.5. HDP, Anadolu Yakası’ndaki zayıflığını partinin en büyük kozu olan Selahattin Demirtaş’ı bu bölgede birinci sıradan aday göstererek aşma yoluna gitti. Önceki seçim sonuçları HDP’nin asıl oylarını artırdığı yer olarak kenar semtleri öne çıkarıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş en yüksek oy oranını kentin iki ucunda tutturdu. Kentin Batı ucundaki Esenyurt’ta yüzde 17.2, Doğu ucundaki Sultanbeyli’deki yüzde 16.2 aldı. Özetle HDP barajı İstanbul’da kıyılardan zorlayacak. Bunun farkında olan parti başta Bağcılar olmak üzere kentin kıyılarını zorlamaya devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT