1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü Direnişçilerin Eline Geçti
Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü Direnişçilerin Eline Geçti

Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü Direnişçilerin Eline Geçti

Direnişçiler Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yer alan stratejik bir konuma sahip Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü'nü ele geçirdi.

04 Kasım 2014 Salı 15:16A+A-

Direnişçiler Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yer alan stratejik bir konuma sahip Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü'nü ele geçirdi. Binada yapılan incelemelerde ise Suriyeli vatandaşlarının kayıtlarının Esad güçlerince yakılıp ortadan kaldırıldığı aynı zamanda binlerce İranlının Suriye vatandaşlığına geçirildiği ortaya çıktı.

Bölgedeki Ummu'l Kur'a Tugayı'nın Basın Sorumlusu Ammar el-Bushi,  rejim güçleri için önemli bir konuma sahip nüfus idaresi binalarının Ummu'l Kur'a Tugayı ile Nusra Cephesi'nin ortak operasyonuyla muhaliflerin kontrolüne geçtiğini söyledi.

Bushi, Şam'ın banliyölerindeki Haresta, Arbin ve Kabun'da nüfus idaresi binalarının denetimini geri almak isteyen rejim güçleri bölgedeki direnişçilere karşı ağır silahlarla saldırmaya devam ettiğini bildirdi.

Doğu Guta Nüfus Müdürlüğü'ndeki siyasi tutuklu ve muhaliflerle ilgili tüm önemli belgelerin Esed güçleri tarafından yakıldığını belirten el-Bushi "Şebbihalar Doğu Guta bölgesinde rejimin hapishanelerinde tutukluların ve gözaltına aldıkları kişilerin tüm evrakları bu binalarda yer alıyordu. Şimdi tutuklarla ilgili hiçbir bilgi ve kayıt bulunmuyor" diye konuştu.

ASKERİ KARARGAH OLARAK KULLANILMIŞ

Bölgedeki nüfus müdürlüğünün başkent Şam'ın bir kısmı ile ilçeler ve beldelerin tüm kayıtlarının bu binalarda tutulduğu ve arşivlendiğini dile getiren el Bushi şunları kaydetti: "Bu müdürlükte yeni doğan ve ölenlerin kayıtları tutuluyordu. Tutuklularla ilgili arşiv de bu binalarda bulunması lazım. Ama rejim söz konusu binaları kendi amacı dışında askeri karargah olarak kullandı. Burada tutukluların bilgilerine ulaşamadık. Ülkenin hard DİSK konumundaki binalarda arşivin yakılması utanç verici. Binlerce Suriyelinin burada kayıtlarının yakılması demek olan insanları da yok ediyorsunuz demektir. Bu kabul edilecek bir durum değil"

"BİNLERCE İRANLIYA VATANDAŞLIK VERİLDİ"

Rejim güçleri Halep, Hama ve Humus ve muhaliflerin yoğun olduğu birçok ilde denetimini sağladığı yerlerde Sünni Arap ve Türkmenler hariç tüm kesimlerin evlerine döndüğünü işaret eden Bushi, "Nüfus müdürlüğünde Suriyeli Sünni vatandaşların dosyaları yakılırken vatandaşlık verilen İranlıların dosyaların da özenle korunduğunu" kaydetti.

"İRANLILARIN DOSYALARI ÖZENLE KORUNMUŞ"

Nüfus müdürlüğünde Esad rejiminin binlerce İranlıya vatandaşlık verdiğini ispat eden belgelere ulaştıklarına da değinen El Bushi, "İranlıların Şam ve birçok yerde rejimin denetiminde olan yerlerde taşınmaz mülkler satın alıyor. Rejim Halep'te de bulunan nüfus dairesinin muhaliflerin eline geçmeden yaktı. İşlerine yarayan evrakları da daha güvenli bir yere taşıdılar." ifadelerini kullandı.

Doğu Guta bölgesinde yer alan nüfus müdürlüğündeki evrakların güvenli bir bölgeye taşımak istediklerini fakat güvenlik nedeniyle bunu başaramadıklarını vurgulayan El Bushi, bölgede keskin nişancılar olduğunu söz konusu evrakları ancak yer altında tüneller kazarak taşınabileceğini aktardı. 

Milliyet

HABERE YORUM KAT