1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Doğu Azerbaycan’ın eski İran Valisi Alirızabeygi: Karabağ krizinde bakış açısı yanlıştı
Doğu Azerbaycan’ın eski İran Valisi Alirızabeygi: Karabağ krizinde bakış açısı yanlıştı

Doğu Azerbaycan’ın eski İran Valisi Alirızabeygi: Karabağ krizinde bakış açısı yanlıştı

Ahmed Alirızabeygi açıklamaları İran rejiminin dış politikası hakkındaki görüş ayrılıklarını gözler önüne seriyor.

21 Kasım 2020 Cumartesi 11:46A+A-

HAKSÖZ HABER

İran araştırmaları yapan gazeteci Taha Kermani’nin aktardığına göre şuan Tebriz Milletvekili olan Ahmed Alirızabeygi, bir zamandır İran rejiminin dış politikasına bazı radikal akımlar tarafından yön verildiğini iddia etti. Radikal Fars milliyetçiliğinin hakim olmasının İran açısından sonuçlarını tartışan Alirızabeygi’nin açıklamaları rejimin görüş ayrılıklarını da gözler önüne seriyor.

Dış politikadaki Fars milliyetçiliğinin İran’ın komşu ülkeleriyle geliştireceği sağlıklı ilişkileri de engellediği söyleyen Alirızabeygi, Karabağ politikasının da benzer bir şekilde işletilerek çok büyük hatalar yapıldığını ifade ediyor.

İran rejimi Karabağ’da ikircikli bir tutum içerisine girmiş nüfusu altındaki Azerilerin tepkisinde çekindiği için Ermenistan’dan yana olan politik tavrını açıktan gösterememişti. İran keskin nişancılarının İlham Aliyev’i tehdit ettiği görüntüler hala akıllarda tazeliğini korurken İran’ın Azerbaycan’ın meşru taleplerinden yana olduğunu söylemek ise oldukça zor.

İran’ın bir ulus devlet olarak milli çıkarlarını İslam ümmetine karşı bir silah olarak kullandığı da unutulmamalı. Bunun en acı örneklerini Suriye ve Irak’ta gördük. Kendi çıkarları için Müslüman halkları katletmekten çekinmeyen İran rejiminin daha fazla öz eleştiri yapması gerektiği de aşikar…

Taha Kermani tarafından yapılan paylaşımlara ulaşmak için:

 

HABERE YORUM KAT