1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Doğalgaz zengini İran’da halk soruyor: Elektrikler neden kesik?
Doğalgaz zengini İran’da halk soruyor: Elektrikler neden kesik?

Doğalgaz zengini İran’da halk soruyor: Elektrikler neden kesik?

İran’da artan ekonomik darboğaz toplu grevlere sebep oluyor!

14 Temmuz 2021 Çarşamba 14:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Geçtiğimiz sene kitlesel eylemlerle çalkalanan İran’da yaklaşık bir aydır toplu grevler yaşanıyor. Doğalgaz işçilerinin başlattığı grevler farklı sektörlere yayıldı.

İran 33.988 milyar metreküp ile Rusya’dan sonra en zengin ikinci doğalgaz kaynağına sahip. Bunun yanında ise haftalardır başkent Tahran ve Tebriz’de elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu durum ise ortaya hastanelerin yoğun bakım ünitelerinden evlere kadar çok ciddi problemlerin çıkmasını sağlıyor.

İran çalışmaları ile tanınan Taha Kermani bu yaz İran’da toplumsal gerginliğin üst düzeyde olduğunu belirtirken toplu grevlere halk gösterilerinin de eklenebileceğini belirtiyor. İranlıların artan şikayetlerinin göstermelik Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraya denk gelmesi rejimin kötü gidişata müdahale edebileceğine yönelik güvensizlikten kaynaklanıyor denilebilir.

Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervine sahip olan bir ülkenin elektrik kesintileri ve pahalılık ile uğraşıyor olması kötü yönetim ve yolsuzluktan başka neyle izah edilebilir? İran’ın yanı başındaki Türkiye doğalgaz rezervinde 323 milyar metreküp ile 32. sırada bulunurken elektrik kesintisi gibi sorunlarla baş etmek zorunda kalmıyor. İran halkının “Elektrikler neden kesik?” sorusunu sormasına şaşmamak gerekiyor kısaca!

Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan ise geçtiğimiz günlerde halka tasarruf çağrısında bulunarak tepkileri üstüne çekmişti. Zira tasarrufta bulunacak bir elektrik akımı söz konusu değil!

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı olan Reisi’yi yolsuzluk ve elektrik kesintilerinin ötesinde en çok zorlayacak konu ise güven problemi. İran halkı artık müesses nizama güvenmiyor! İranlı siyasiler yerli aşının hazır olduğunu söyledikten sonra aylar geçti ancak İran’da insanlar aşı olmak için savaştan yeni çıkmış olan Ermenistan’a gidiyorlar!

Hulasası İran halkı artık rejime olan güvenini kaybetmiş durumda! Toplu grevler ile başlayan süreç halk ayaklanmasına dönüşür mü ilerleyen günler gösterecek…

İran'daki gelişmeler hakkında AA'dan Oğuz Akkar'ın paylaşımları da durumu özetliyor: 

basliksiz-055.jpg

Haber görselinde Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan'ın "tasarruf" açıklaması esnasında gündüz vakti elektrikli aydınlatma kullandığı görülüyor...

HABERE YORUM KAT

3 Yorum