1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’da toplu grevler başladı!
İran’da toplu grevler başladı!

İran’da toplu grevler başladı!

İbrahim Reisi daha resmen göreve başlamadı ama sözleşmeli işçiler ülke genelinde grev başlattı!

24 Haziran 2021 Perşembe 19:33A+A-

HAKSÖZ HABER

İran’da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen seçimlerde Cumhurbaşkanlığı makamına İbrahim Reisi seçildi. Katılımın %48 oranına kadar düştüğü seçimlerde halk seçimleri protesto etti. Başkent Tahran’da %30’ların altına kadar düşen katılım oranı gelecek adına İran halkının tepkisini ortaya koyuyor!

Katılımın düşüklüğünün yanında seçimlerin göstermelik olduğunu kanıtlayan bir diğer gelişme ise reformist adayların seçimden el çektirilmesiydi. Anayasa Koruyucular Konseyi müesses nizam olarak ifade edilen cari sistemi korumak adına reformist adayları uzaklaştırırken muhafazakarların ise Reisi lehine adaylıktan çekilmeleri alenen istendi.

İran ekonomisi ise geçtiğimiz sene yaşanan halk gösterilerinin de ortaya koyduğu gibi ciddi bir darboğaz yaşıyor. Bu durum özellikle sözleşmeli personellerin yaşadıkları mağduriyetleri artıyor. Sosyal medyaya düşen görüntülerde petrol rafinerilerinde çalışan sözleşmeli personellerin toplu greve gittikleri görülüyor.

İşçiler yaşam koşulları, ücret dengesizliği ve iş şartlarının zorluğundan şikayet ederek toplu grev kararı aldılar! Gazeteci Taha Kermani’nin verdiği bilgiye göre 22 Haziran’da eş zamanlı olarak başlatılan grevlerde işçilerin öncelikli istediği yaşam koşullarına uygun bir ücret zammının gerçekleştirilmesi.

İbrahim Reisi’nin daha göreve gelmeden karşı karşıya kaldığı zorlukları nasıl aşacağını ise zaman gösterecek. İran’da geçtiğimiz sene yaşanan halk gösterileri rejimin sert tepkisi ile karşılaşmıştı. İran’da devlet yetkililerin içine düştükleri yolsuzluk iddiaları ise seçimlerde aday olan her siyasetçinin mücadele sözü verdiği öncelikli maddeler arasındaydı.

Sözleşmeli personeller ücret dengesizliği ve onurlu yaşam koşullarının sağlanamaması sebebiyle toplu greve giderken dünya kamuoyu tarafından “tiyatro” olarak nitelenen seçimlerin menfi gidişatı ne kadar değiştirebileceği büyük bir soru işareti olarak İran’ın önünde duruyor!

Tahran

Keşm

İsfahan

HABERE YORUM KAT