1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyarbakır'da “Açlık Grevi” Gerginliği
Diyarbakırda “Açlık Grevi” Gerginliği

Diyarbakır'da “Açlık Grevi” Gerginliği

Cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için BDP’nin Diyarbakır'da yapmak istediği miting yasaklanınca gerginlik yaşandı.

03 Kasım 2012 Cumartesi 18:05A+A-

BDP'nin bugün Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda düzenlemeyi planladığı  ‘Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması’ mitingi Valilik tarafından yasaklandı. Buna karşı yürümek isteyen BDP'lilere polis müdahale etti. Mitinge izin verilmemesinin ardından Bağlar ilçesindeki BDP İl Başkanlığı önünde gösteri yapıldı.

Toplantıya BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Ahmet Türk, Altan Tan, Aysel Tuğluk, Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Ayla Akat ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bazı partililer katıldı.

Polisin toplanmaya izin vermemesi üzerine aralarında milletvekillerinin de bulunduğu grup, Turgut Özal Bulvarı'nda oturma eylemi yaparak bir süre trafiği aksattı. Ancak yapılan görüşme sonrası oturma eylemi sonlandırıldı.

Polis, sokak aralarında toplananlara Kürtçe anons yaparak eylemin valilikçe yasaklandığını duyurdu. Uyarıya rağmen dağılmayan gruplara biber gazıyla müdahale edildi.

VALİLİK ÖNÜNDE TARTIŞMA 

Oturma eyleminin ardından BDP'li vekiller Batıkent Meydanı'ndan kendi özel araçlarıyla birlikte saat 13.30 sıralarında Diyarbakır Valiliği önüne gitti. Aralarında Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Aysel Tuğluk ve Osman Baydemir'in de bulunduğu grup, valilik binasına girmek istedi.

Ancak, sıkı güvenlik önlemleri alan polis, milletvekilleri ve belediye başkanlarının valilik içine girişine izin vermedi. Burada yaşanan arbede sırasında BDP'liler arasında yaralananların olduğu görüldü.

BDP Genel Başkanı Demirtaş ile milletvekilleri valilik protokol kapısına giderek Vali Mustafa Toprak ile görüşme talebinde bulundu. Güvenlik güçlerinin valilikten uzaklaştırmak istediği partililer ile polis yetkilileri arasında sert tartışmalar yaşandı.

"ALLAH BELANIZI VERSİN"

Polisin gözaltına aldığı bir kişiyi gösteren Baydemir adeta çıldırdı. Baydemir, polislere sert tepki gösterip “Allah belanızı versin, Allah sizi yok etsin, şerefsizler” diye bağırdı.

'ORTADA PAZARLIK YOK CAN VAR' 

Valilik önünde açıklama yapan BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Bugün Diyarbakır'da miting yapsaydık sorunun çözümüne yakın mesajlar verecektik. Ortada pazarlık yok, can var'' dedi.

'ŞAHİN GİBİ TAKLA MI ATALIM' 

BDP milletvekili Altan Tan ise "Burası valinin babasının yeri değil, halkın yeri. Biz de buraya vali ile görüşmeye geldik ama bizi görüştürmüyorlar. Kapıyı açmadılar" dedi. Tan, ''Batman’da miting yaptık da ne oldu? Diyarbakır Valisi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin çizgisinde. Açlık grevine girmeyin, miting, yürüyüş yapmayın diyorlar. İdris Naim Şahin gibi takla atıp top mu oynayalım'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

12 Yorum