1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyanet’ten Patrikhane’ye Tarihî Ziyaret
Diyanet’ten Patrikhane’ye Tarihî Ziyaret

Diyanet’ten Patrikhane’ye Tarihî Ziyaret

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Diyanet İşleri Başkanı Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

05 Temmuz 2012 Perşembe 14:48A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Heybeliada Ruhban okulunun açılmasında insani ve İslami herhangi bir engel olmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nde Patrik 2. Bartholomeos’u ziyaret etti. 

Görmez’i kapıda patrikhane görevlileri karşıladı. Tarihte ilk kez gerçekleşen ziyareti yerli ve yabancı birçok basın kuruluşu izledi.

Patrikhane Din Adamı Yetiştirebilir!

Görmez ziyaret sonrası şunları söyledi: 

Patrikhanenin din adamı yetiştirmesinin onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz. Din adamı yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmayı doğru bulmadığımızı söyledik. Bu ülkede herhangi bir dini topluluğun kendi din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olması bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor.

Atina’da bir cami yapılması meselesini kendileriyle paylaştık.”

Görmez, açıklamasında, "Heybeliada Ruhban okulunun açılmasında insani ve İslami herhangi bir engel bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.

diyanet-patrikhane_ziyaret_mehmet-gormez_bartholomeos01.jpg

Patrik Bartholomeos ise şöyle konuştu:

Hükümetimiz Ruhban Okulu konusuna müspet yaklaşıyor. Öyle inanmak istiyoruz. Bugüne kadar bize hep umut verildi ama açmak mümkün olmadı. Altyapımız hazır. Bize bugün izin çıkarsa biz yarın hizmete sokabiliriz. Medyanın bu olaya ilgisi için çok teşekkür ederiz. Bizi gerçekten duygulandırıyorsunuz.

diyanet-patrikhane_ziyaret_mehmet-gormez_bartholomeos02.jpg

Ziyaretten Detaylar…

Bartholomeos, Diyanet İşleri Başkanı'nın kandilini tebrik etti, 'yaklaşan Ramazan hayırlı olsun' diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanı, tesbih merakıyla bilinen Bartholomeous’a tesbih hediye etti.

Bartholomeous ise açıklamasında, dinlerarası diyalog çalışmalarından bahsetti.

Mehmet Görmez'i patrikhane girişinde Patrik Vekili Metropolis Stefanos karşıladı. Görmez ve Bartholomeos'un yemekte bir araya gelecekleri, daha sonra da Patrikhane ve Aya Yorgi kilisesini gezecekleri belirtiliyor.

Görüşme, Diyanet İşleri Başkanı düzeyinde Fener Rum Patrikhanesi'ne yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle özel bir önem taşıyor. Bartholomeos, geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'na gelerek Görmez'i yeni görevinden dolayı kutlamış ve patrikhaneye davet etmişti.

HABERE YORUM KAT