1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dinç 'Rapordan 1 Gün Önce' Güler'i Aradı
Dinç 'Rapordan 1 Gün Önce' Güler'i Aradı

Dinç 'Rapordan 1 Gün Önce' Güler'i Aradı

Hrant Dink cinayetinin dava dosyasında yer alan telefon kayıtları, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in, Dink ile ilgili raporu göndermeden bir gün önce İstanbul İstihbarat sorumlusu Ahmet İlhan Güler’i aradığını gösteriyor.

11 Mart 2016 Cuma 09:22A+A-

Hrant Dink cinayeti öncesinde Dink ile ilgili istihbarat raporunu İstanbul ve Ankara’ya gönderen dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in, İstanbul’u telefonla aradığı ortaya çıktı.

Dava dosyasındaki evraka göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hâlen İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç’in telefon arama kayıtlarını istedi.

Savcı ifadesini aldığı iki emniyet müdürünün bu konuda birbiriyle çelişen ifadeler vermesi üzerine bunun üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan arama kayıtlarını istedi.

Kayıtlara göre bir gün önce aramış

TİB'den 21 Ekim 2015’te savcılığa gönderilen kayıtlarda Engin Dinç’in 0505 542 .. .. numaralı telefonundan, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in kullandığı 0505 543 .. .. numaralı telefonu 16 Şubat 2006 tarihinde saat 21.11 ve 22.14’te iki kez aradığı görüldü. Aramanın tarihi, Hrant Dink’e yönelik eylem yapılacağı istihbarat bilgisinin İstanbul’a yazılı olarak gönderilmesinden bir gün öncesi...

dinc-belge.jpg

Dinç: Raporla ilgili Güler’i aradım

Engin Dinç savcılık ifadesinde de Ahmet İlhan Güler’i aradığını ifade etmişti.

Dinç ifadesinde, “17/02/2006 tarihinde İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne 027246 sayılı gereği için düzenlenmiş yazıyı ÎDP ortamında göndermeden önce İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’i kullandığım cep telefonumdan arayarak konuyu anlattım, "Abi bunlar manyak bir grup, bu adamı öldürmek isteyen en az 10 tane gurup vardır, ben sizin yerinizde olsam bu adamı korurum" dedim, Ahmet İlhan Güler bana tamam kardeş ilgileniriz dedi, telefon görüşmesi bu şekilde sonlandı, daha sonra da resmi yazıyı ÎDP ortamında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne gönderdim.” demişti.

TİB kayıtları bu ifadeyi arama tarihi itibariyle teyid etti. Görüşmenin içeriği bilinmiyor.

telefon_numaralari-dink.jpg

Güler: Bu konuyla ilgili aramadı

Dönemin İstanbul Emniyet İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler ifadesinde 'Engin Dinç ile herhangi bir görüşme yapmadığını' beyan etmiş, Dinç’in kendisini zaman zaman telefonla aradığını, ancak Dinç’in iddia ettiği gibi kendisini 17 Şubat 2006 tarihinde İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne yazdığı yazı ile ilgili olarak kesinlikle aramadığını söylemişti.

İddianamede iki çelişkili bilgi

Savcılık iddianamesinde de bu konu hakkında çelişkili bilgiler yer aldı. İddianamenin 22. sayfasında ‘İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerince elden getirilerek teslim edilen HTS kayıtlarına göre şüpheli Engin Dinç’in, şüpheli Ahmet İlhan Güler’i belirtilen tarihlerde aradığına dair bir kaydın bulunmadığı tespit edilmiştir.” denildi.

‘Aramadı’ ifadesinin yer aldığı iddianamenin aynı sayfasında bu kez de ‘aradığı’ şeklinde cümleler var. Bu cümleler iddianamede şöyle yer aldı:

“İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, elden takip yetkisi verilerek TİB'e gönderilmiş...Soruşturma dosyasına alınan HTS kayıtlarında şüpheli Engin Dinç’in, kullanımındaki 0505 542 .. ..  nolu hattan şüpheli Ahmet İlhan Güler’in kullanımındaki hattı saat:20;12, 22;14, 22;14 ve 22;22 de toplamda 4 kez aradığı tespit edilmiştir.”

İddianamede bu dört aramanın tarihleri ise belirtilmedi.

Yeniden ele alınan cinayette, olay yerindeki jandarmalar tespit edildi

Geçtiğimiz yıl soruşturmaya atanan savcılardan Gökalp Kökçü o zamana kadarki en derinlikli soruşturmayı yürüttü. Savcı Kökçü, bu amaçla İstihbarat Daire Başkanlığı’nı Şubat 2015’te 'resmi soruşturmacı' olarak atayıp yeni veriler toplanmasını istedi. Çalışmanın sonuçları savcıya iletildiğinde ‘Jandarma bağlantısı’nın o güne kadar bilinenden çok daha ileri boyutlarda olduğu görüldü.

Telefon kayıtlarından elde edilen verilere göre cinayet bölgesinde o gün beş jandarma görevlisi vardı.Olay yerindeki bu jandarma istihbaratçıları ile cinayet öncesinde olağanüstü biçimde yoğunlaşan bir telefon trafiği tespit edilen bir kişi daha belirlendi. Bu kişi de İstanbul Jandarma da görevli Yüzbaşı M.D idi. Hrant Dink’in Bakırköy’deki evine giden Trabzon jandarma istihbaratına bağlı personeli İstanbul’da karşılayan kişinin de Jandarma Yüzbaşı  M.D. olduğu tespit edildi.

Yapılan tespitler arasında Trabzon’dan İstanbul’a gelip Hrant Dink’in evine gelen iki jandarma görevlisi ile olay yerindeki beş kişiden birinin ismi de ‘yüzde yüz’  belirlendi.

Jandarma bölümü iddianamede yer almadı

Tablo böyleyken Jandarmayla ilgili bilgi ve belgeler savcı Kökçü'nün iddianamesinde yer almadı,  Faruk Sarı, Ahmet İlhan Güler, Engin Dinç, Ali Fuat Yılmazer, Sabri Uzun, Ramazan Akyürek gibi polis müdürleri hakkında açılan davada jandarmaya yer verilmedi. ‘Jandarma bağlantısı' ile ilgili bölümler, polis müdürlerinin yargılandığı bu dosyadan 15 Ekim 2015 tarihinde ayrıldı. Dosyanın ayrılması soruşturma dışı tutulduğu anlamına gelmiyor, ancak şüpheli jandarma subayları ve öteki personelle ilgili veriler iddianameye de girmedi.

Soruşturma Ocak ayından beri savcısız

Soruşturmayı son sekiz yılda en ileri aşamaya taşıyan Cumhuriyet savcısı Gökalp Kökçü Ocak ayı başında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararı ile bu dosyadan alındı.  Bu durum, adliyedeki ‘görev değişikliği’ kapsamında gerçekleşmişti. Ocak 2016'dan beri de Hrant Dink dosyası terör bürodan sorumlu başsavcı vekilliğinde bekliyor. Dosyaya yeni bir savcı ataması yapılmadığı için 'Jandarma bağlantısı'nın derinliğine soruşturulmasına geçilebilmiş değil.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT