1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Devrik Diktatör Mübarek'in Cezası Açıklandı
Devrik Diktatör Mübarekin Cezası Açıklandı

Devrik Diktatör Mübarek'in Cezası Açıklandı

Mübarek hakkında müebbet hapis kararı çıktı, Mübarek 25 yıl yatacak... İdam bekleyenler protesto gösterisi başlattı.

02 Haziran 2012 Cumartesi 11:43A+A-

Mısır'da Yargıç Ahmed Rifat'ın sonucu merakla beklenen Mübarek davası hakkındaki kararını açıkladı. Açıklanan karara göre devrik lider Mübarek müebbet hapse mahkum oldu. 

Mısır kanunlarına göre müebbet hapis, 25 yıl hapis demek.

Hakkında idam cezası kararı çıkması istenen ve beklenen dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli de müebbet hapis cezçası aldı. Adli de 25 yıl hapis yatacak.

Mübarek'in oğulları Cemal ve Ala ise beraat etti.

HALK, İDAM BEKLİYORDU

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre karar sonrası, idam isteyen ve bekleyen halk protesto gösterileri başlattı. Mahkeme salonunda olaylar çıktı. Kavgada yaralananlar oldu.

Mahkeme salonunun dışında bekleyen ve Mübarek'in idamla yargılanmasını isteyen devrim yanlısı gençler karara tepkili. Gençler, mahkemenin verdiği karardan sonra arbede çıkardı. Polislerle gençler arasında çatışmalar başladı. Çatışmalar devam ediyor.

Gençler "yeniden devrim" diye sloganlar atıyor.

MÜBAREK SEDYE İLE KARARI DİNLEMEYE GELDİ

Hakim duruşmayı saat 11'de başlatmıştı. Kahire yakınlarında bir hastanede tutulan devrik eski devlet başkanı ise duruşmanın başlamasından yaklaşık bir buçuk saat önce bir helikopterle ve sıkı güvenlik tedbirleri altında, sedye ile mahkemeye getirilmişti.

 

Geçen yılki ayaklanmalarda 900 göstericinin öldürülmesinden sorumlu olduğu ve yolsuzluk suçlamaları ile yargılanan Mübarek, yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yönetti. 84 yaşındaki Mübarek, halkı tarafından yargılanan ilk Arap lideri oldu.

DAVA YAKINDAN TAKİP EDİLİYORDU

3 Ağustos 2011 tarihinde başlayan ve Mübarek'in sedyede mahkeme salonundaki kafese getirildiği dava, bütün dünya tarafından yakından takip edilmişti. Mübarek, 25 Ocak Tahrir Devrimi esnasında göstericileri öldürmekle ve ülkeyi demokratik sistemden babadan oğula geçme veraset ve saltanat sistemine çevirme girişimiyle suçlanıyordu.

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi ve İstihbarat eski şefi Ömer Süleyman mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmiş ve iki isim de Mübarek'in göstericilere ateş emri vermediğini ifade etmişti.

Savcının Mübarek'in idamını talep ettiği davada, Mübarek'in avukatı El Dib, 1971 anayasası mucibince Mübarek'in halen Mısır Cumhurbaşkanı olduğunu iddia ederek, beraatini istemişti.

 

HABERE YORUM KAT