1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Denize plaja engel yok bayram ziyaretlerine var!
Denize plaja engel yok bayram ziyaretlerine var!

Denize plaja engel yok bayram ziyaretlerine var!

Bartın Valiliği’nin aldığı Kurban Bayramı kararları tartışmalara sebep oldu!

12 Temmuz 2021 Pazartesi 12:17A+A-

HAKSÖZ HABER

Koronavirüs başladığından beri en fazla kısıtlama muhafazakar dindarları ilgilendiren mekanlar ve zamanlarda gerçekleştirildi.

Kısıtlamaların ortadan kaldırıldığı, herkesin AVM’lerde toplu halde gezip tozduğu şu zamanlarda bile camilerde normal saf düzeni almak mümkün değil! Hijyen koşullarına en fazla dikkat edilen mekanlardan olan camilerin gördüğü bu muamele tamamen muhafazakar kesimin sessiz kalması sebebiyle gerçekleşiyor!

Konserleri iptal edilen şarkıcıların “sorunları” dahi bütün ülkenin gündemindeyken şimdi de Kurban Bayramı ziyaretlerine kısıtlama getirildi. Salgının başından beri aldığı enteresan kararlar ile gündem olan Bartın Valiliği şimdi de bayram ziyaretlerine kısıtlama getirdi.

Bartın sahilleri ve tarihi mekanları sebebiyle yerli turistin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği bir il olma özelliğine sahip. Özellikle Amasra ilçesi yaz aylarında nüfusunun 7-8 katından fazla turist tarafından ziyaret ediliyor. Denize gelen plajları dolduran binlerce insana hiçbir kısıtlama yokken Valilik özellikle kırsal kesimde gerçekleştirilen bayram ziyaretlerine engelleme getirdi!

“Geçen yıl tamamen yasak olduğu halde, coronuvirüsle mücadelede ve aşılamada gelinen noktaya bağlı olarak, bayramın anlamına uygun şekilde aile ve akrabalar arasında bayramlaşma ve toplu yemek gibi etkinliklerde bu yıl normale dönülmüştür.  Bu kararda yasaklanan konu, yöremizde bir gelenek halinde uygulanan, aralarında akrabalık ilişkisi olup olmadığına bakılmaksızın, bayram günlerinde köylerin ve mahallelerin toplu halde ve karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret etmeleri, dört gün süren bu ziyaretlerde toplu yemek ve güreş gibi çeşitli etkinlikler yapılmasıdır. Ülkemizde Delta Varyantı coronavirus vakalarının görülmesi ve sayısı az da olsa ilimizde ve çevre illerde bu varyanta rastlanması nedeniyle, köy muhtarları da dahil olmak üzere konunun bütün taraflarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda; aile ve akraba arasındaki bayramlaşma etkinlikleri dışında, yöresel nitelikteki özel etkinliklerin tedbir olarak yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.”

Bartın’da köyler arasında bayram günleri bölüştürülerek her gün farklı bir köy bayram yapıyor. Bu sayede herkes birbirini ağırlama imkanı bulurken il dışından gelen insanlar da yılda bir kez bütün Müslüman eşrafı görmüş oluyor. Bu güzel adet anlaşılan o ki bu sene yine “akraba” ile sınırlı hale getirildi!

Bayramı “tatile” indirgeyen bu yaklaşım, sahillere akın eden binlercesine bir kısıtlama yapmazken köyünde akraba ve dostlarıyla muhabbet edip yemek yedirmek isteyen hassasiyet sahibi insanları engellemiş oluyor!

HABERE YORUM KAT

14 Yorum