1. HABERLER

  2. HABER

  3. Demirel Davaya Neden Müdahil Olmadı?
Demirel Davaya Neden Müdahil Olmadı?

Demirel Davaya Neden Müdahil Olmadı?

Süleyman Demirel, 12 Eylül Davası'na neden müdahil olmadığını açıkladı.

05 Nisan 2012 Perşembe 11:28A+A-

 

Ankara Adliyesi, dün tarihi bir gün yaşadı. 12 Eylül askeri müdahalesinin yargılanmasına Ankara Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Sanıklar 12 Eylül’ün lideri Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, sağlık nedenleriyle duruşmaya katılmadılar.

TBMM, Başbakanlık, CHP, MHP, BDP siyasi kurum olarak, DİSK, TMMOB, Çağdaş Hukukçular, sendika ve sivil toplum kuruluşları da müdahil olarak duruşmaya katıldılar.

12 Eylül askeri müdahalesinde Başbakan olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, davaya müdahil olmadı.

Süleyman Demirel, neden müdahil olmadığınız sorusuna, “Ben ihtilallere, karşı ihtilallerle veya bu tür davalarla karşılık verilmesini düşünen biri değilim. Barışçı bir yol bulmak lazım. Halkın bir kısmı istiyor, bir kısmı istemiyor. Bir kısmının istediği şeyi yaparsanız istemeyen kısmı; istemeyenlerin dediğini yaparsanız isteyen kısmın duygularını incitir, onları karşı karşıya getirirsiniz. Bundan da faydalı bir sonuç çıkmaz. Bu sebeple uzlaşma yaratmak, barışçı bir yol bulmak gerekir. Bu tür olaylarda yapılacak iş sadece mahkemeye gitmek değil, toplumda uzlaşmayı, barışı sağlamaktır. “Ben, 12 Eylül’le hesaplaştım. 12 Eylül’le siyasi olarak hesaplaşmak gerekiyordu, ben de bunu yaptım. Nasıl yaptım? 12 Eylül’de ben Başbakan’dım. Başbakanlık elimden alındı. Siyasi yasak getirildi. 1987’de siyasi yasakların kaldırılması için yapılan referandumda meydanlara çıktım, 12 Eylül’le meydanlarda hesaplaştım. Sonra bu halk benim yasağımı kaldırdı. Bu halk beni önce Başbakan, sonra Cumhurbaşkanı yaptı. Böylece 12 Eylül’le hesaplaştım ve beni yeniden Başbakan ve Cumhurbaşkanı seçen halk, 12 Eylül’ü tekzip etmiş oldu. Hesaplaşma budur.” diye cevap verdi.

 

ŞAMİL TAYYAR TWETT’TEN CEVAPLADI

“Zarar görmemem mümkün değil... Çoook. Millet zarar gördü. Hayır, müdahil olmak istemem... Bu yolla bir yere varmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum...” sözleriyle tarihi 12 Eylül davasına müdahil olmak istemeyen Demirel'i eleştiren AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, Twitter'da yazdıklarıyla çok konuşulacağa benziyor.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan Süleyman Demirel'in kararını eleştiren Tayyar “Demirel davaya neden müdahil olmamış: bu yolla bir yere varılmaz! Biz senin yolunda 3 kuşak kaybettik, burnumuz b...ktan çıkmadı.” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum