1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. "Darbe Girişiminin Arkasında Gülen'in Olduğuna Şüphe Yok"
"Darbe Girişiminin Arkasında Gülen'in Olduğuna Şüphe Yok"

"Darbe Girişiminin Arkasında Gülen'in Olduğuna Şüphe Yok"

Eski İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye'de yaşanan darbe girişimin arkasında Fetullah Gülen'in olduğundan kuşku duymadığını belirterek, "Darbenin merkezinde Gülen ve hareketinin olduğuna dair bir şüphe yok." dedi.

02 Eylül 2016 Cuma 12:30A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından beraberindeki Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) heyetiyle kabul edilen Eski İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, görüşmenin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bildt, hem Türkiye'de hem de yurt dışında yaptığı görüşmelerde darbe girişiminin merkezinde Gülen'in olduğundan kimsenin şüphesi olmadığını vurgulayarak, "Darbe girişimini televizyonda gördüğümde bunu kimin yapmış olabileceği konusunda aklıma gelen ilk şüpheli Gülen'di. O günden bu yana yaşanan gelişmeler net bir şekilde ortaya çıkardı ki, bu girişimin merkezinde Gülen ve onun başında olduğu organizasyon var. Hem Türkiye'de hem de Türkiye'yi takip eden yabancı uzmanlarla yaptığım görüşmelerde hiç kimsenin darbe girişiminin merkezinde Gülen'in bulunduğundan şüphesi olmadığını gördüm." dedi.

FETÖ mensuplarının uzun yıllar sürdürdüğü faaliyetlerinin farkında olduğunu dile getiren Bildt, "Gülen'in polis ve yargı sistemine nasıl sızdığını detaylı bir şekilde dinlemiştim. Polis ve yargıda oluşturdukları örgütlenmenin nelere sebep olduğunu üç yıl öncesine kadar net bir şekilde gördük." ifadesini kullandı.

"En büyük sürpriz Gülen'in orduya sızması ve burada örgütlenmesiydi"

Kendisi için Gülen konusunda en büyük sürprizin, bu yapının Türkiye ordusuna sızması ve burada örgütlenmesi olduğuna dikkati çeken Bildt, "Dürüstçe söylemek gerekirse, Türkiye'de bir askeri darbe girişimi bekliyor muydum diye sorduğumda 'Kesinlikle hayır' diye cevap veriyordum. Böyle bir şeyin imkansız olduğunu, bu tarz şeylerin yıllar önce bittiğine inanıyordum." diye konuştu.

Bu girişimin hafife alınması durumunda Türkiye'nin yeni bir darbe tehdidiyle karşılaşabileceğini vurgulayan Bildt, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın Türkiye'yi ziyaretinin önemini vurguladı. Eski Dışişleri Bakanı Bildt, bu ziyaretin ardından darbenin soruşturulması sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile işbirliği yapacağını açıklamasının çok olumlu olduğunu ifade etti.

Darbeden sonraki süreçte Türkiye'nin FETÖ ve elebaşı Gülen ile ilgili tezlerini, Avrupa'da anlatmakta zorlandığını hatırlatan Bildt, 2013 yılına kadar bu yapının yurt dışında bir şekilde desteklendiğini ve üst düzeyde ağırlandığını söyledi.

Gülen'e bağlı kişilerin yurt dışında kimi ülkelerde Türkiye'nin resmi temsilcisi gibi davrandıklarını aktaran Bildt, "Türkiye bu nedenle darbe sonrasında tezlerini anlatmakta bu kadar zorlanıyor. Gülen konusu Avrupalıların kolayca anlayabilecekleri bir mesele değil." dedi.

Darbe sonrası Avrupa Birliği'nin tutumu

Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin ve Avrupalı liderlerin 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek açıklamaları yaptıklarını hatırlatan Bildt, "Yine de AB yetkililerinin ya da siyasilerinin çok daha önce Türkiye'yi ziyaret ederek, darbe sonrası süreçte Türkiye'ye destek olmaları gerekirdi." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum