1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Darbe Girişimine 10 İddianame
Darbe Girişimine 10 İddianame

Darbe Girişimine 10 İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturmada görevlendirilen 15 savcı tarafından, 10 ayrı iddianame hazırlanması planlanıyor.

12 Ağustos 2016 Cuma 18:51A+A-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevlendirilen 15 savcı arasında iş bölümü yapıldı. İş bölümüne göre, 15 savcının farklı başlıklarda, 10 ayrı iddianame hazırlaması öngörülüyor. Alınan ifadeler, toplanan bilgi ve belgeleri tekrar gözden geçirerek yeni ipuçlarına ulaşmaya çalışan savcılar, soruşturmanın kapsamının geniş, şüpheli sayısının da çok fazla olması nedeniyle ayrı ayrı iddianame hazırlanmasının, yargılama sürecinin sağlıklı işlemesi açısından daha uygun olacağı görüşünde birleşti.

Çatı şeklinde kabul edilen ilk iddianamede, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığı'nda yaşanan olaylar ele alınacak. Diğer iddianameler, 3 kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, EDOK, MİT, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Kara Havacılık Okulu, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı kapsayacak şekilde hazırlanacak. TBMM, Ankara Emniyet Müdürlüğü, TRT, Akıncı Üssü, İstihbarat Daire Başkanlığı gibi diğer alanlara dair çalışmalar, bu 10 iddianame içinde değerlendirilecek. Başsavcılığın iş bölümüne ilişkin ilk hazırlıkları bu yönde ancak iddianame sayısının artabileceği veya azalabileceği de belirtiliyor.

İddianamelerin tamamlanmasının ardından, davanın tek elde yürütülüp yürütülmeyeceği mahkemelerin takdirinde olacak. İrtibat nedeniyle davaların birleştirilme imkânı var ancak yargılamayı birleştirmeden yapmanın adil yargılanma ilkesi bakımından daha uygun olacağı düşünülüyor. Bu nedenle darbe girişimine ilişkin diğer illerdeki olaylardaki yargılamaların da yerinde yapılması planlanıyor.

Bu 10 iddianamenin yanı sıra soruşturma kapsamında darbe girişimine katılmayan ancak "FETÖ terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan hâkim, savcı, askeri hâkim ve devlet memurları için ayrı iddianameler hazırlanacak.

Adalet Bakanlığı, Ankara'daki yargılamalar için Sincan'da büyük bir duruşma salonu yapılması kararı aldı ve salonun ihalesi yapıldı. Duruşmalar başlayana kadar salon tamamlanacak. İstanbul'da ise Silivri'de kurulan mahkemenin bu yargılama için kullanılması planlar arasında.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT