1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Darbe Gecesi Köprüdeki Erler...
Darbe Gecesi Köprüdeki Erler...

Darbe Gecesi Köprüdeki Erler...

Darbeci çetenin amaçlarına uygun olarak hareket eden sanık erlerle, vatandaşa ateş etmeyen, ortada yanlış bir şey olduğunu anlayan ve buna uygun olarak kendisini geride tutan erler neden aynı cezayı alsınlar?

17 Temmuz 2018 Salı 09:57A+A-

HAKSÖZ-HABER

Darbe Gecesi Köprüdeki Erler
Ömer Faruk Karagüzel

Geçtiğimiz hafta İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve darbenin İstanbul ayağı açısından sembolik değer taşıyan 143 sanıklı “15 Temmuz Şehitler Köprüsü Davası” 53 celse sonunda nihayet karara bağlandı. Mahkeme 72 sanıkla ilgili “Anayasayı İhlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, 34 şehidimiz ve dosya kapsamında yer alan mağdur/müştekiler yönünden ayrı ayrı olmak üzere eski rütbeli sanıklar, eski hava harp okulu sanıkları ile erler olmak üzere toplamda 99 sanık hakkında hüküm kuruldu.

Köprüdeki işgal girişimini planlayan ve koordine eden Eski Yarbay Turgay Ödemiş’e 35 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 323 yıl hapis cezası ile yine Eski Binbaşı Ahmet Taştan’a 35 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 343 yıl hapis cezası verildi.

O Gece Köprüde Neler Yaşandı?

Darbecilerin 11-14 Temmuz tarihleri arasında 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Harp Akademileri ve Hava Harp Okulu’nda yaptığı toplantılar neticesinde hangi alanların hangi birlikler tarafından kapatılacağı, kışlalardan hangi usulle çıkacakları, hangi mühimmatların kullanılacağı, saat kaçta çıkacakları belirlenmiştir. Yapılan toplantılar ve alınan kararlar neticesinde İstanbul’daki iki köprünün kapatılması görevi Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı’na verilmiştir.

Darbe planının gece saat 03.00’da uygulanması kararlaştırılmış olmasına rağmen Ankara’dan gelen emirle plan öne çekilmiş okul içerisindeki tüm personel içtima alanına “alarm” verilerek çağrılmıştır. Kokteyl bahanesiyle aynı gün okula çağrılan ve izinde olan askeri lise öğrencisi ve hizmet bölüğünde askerlik vazifesini yapan erlere teamüllere aykırı, kanunsuz biçimde ve bazılarına zimmetsiz olmak üzere G3 otomatik tüfek dağıtılarak personelin tam teçhizatlı ve silahlı bir şekilde nizamiyede toplanması sağlanmıştır.

Saat 21.23’te birlikten ilk çıkış yapan 2 adet Unimog Turgay Ödemiş ve Ahmet Taştan emir komutasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne, diğer 2 adet Unimog aracın ise Adnan Uygun emir komutasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne doğru hareket etmesiyle birlikte darbe girişimi fiilen başlamıştır.

Devamını okumak için tıklayınız.