1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. "Darbe Başarılı Olsaydı Ülke Onlarca Yıl Geriye Gidecekti"
"Darbe Başarılı Olsaydı Ülke Onlarca Yıl Geriye Gidecekti"

"Darbe Başarılı Olsaydı Ülke Onlarca Yıl Geriye Gidecekti"

Arap ve İslam dünyasının tanınan vaizlerinden Suudi Arabistanlı Selman el-Avde, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

10 Ağustos 2016 Çarşamba 14:13A+A-

"Darbe Türkiye'nin başına gelebilecek en kötü şeydi" diyen Avde, "Eğer başarılı olsalardı büyük projeler sekteye uğrayacak ve ülke onlarca yıl geriye gidecekti. Darbe gecesi tarihi bir ayrımdı. Umutla hayal kırıklığı arasındaki sınırdı. Türkiye milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülke bu yüzden artık sadece Türklerin devleti değil." dedi.

Suudi Arabistanlı vaiz şunları ifade etti:

"Türkiye bölgede model ülke, ümit ve iyimserlik kaynağıdır. Arap ülkeleri ile mükemmel ilişkileri var. Darbeyi hoş karşılayan insanlar kendilerinden Siyonizmin güvenliği ile ilgili romantik söylemler duyduğumuz insanların ta kendileridir. Ancak aynı şey bir Arap veya İslam ülkesine olduğunda sert sözler duyuyoruz."

"Bu örgüt kendisini barış ve sevgi öncüsü gösterip, Türk halkını katletti"

Söz konusu darbe girişimini FETÖ'nün "Türk halkı, hükümeti ve muhalefetine karşı" despotizmi şeklinde değerlendiren Avde, "Bugün İslam'ın itibarı terör olayları dolayısı ile tehlikededir. Bu örgüt, kendisini dünyada sevginin ve barışın öncüsü olarak lanse etti şimdi ise Türk halkından yüzlerce insanı öldürüp binlercesini yaraladı." ifadelerini kullandı.

"Eğer darbe başarılı olsa Türkiye'de bir çatışma görmek kaçınılmaz olurdu ki bu çatışma iç savaşa dönüşebilirdi" görüşünü dile getiren Avde sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bir bilinmeze doğru giderdi. Şimdi akılcılık ve birlikte yaşama ilkeleriniz nerede? Binlerce askeri halk ile karşı karşıya getirmenin mantığı nedir? Bu büyük sorunlara yol açacak bir durumdu. Öte yandan bazı askerler darbeye karıştıklarını fark edince yaptıklarından vazgeçti. Araplar cemaati, ekonomik, sosyal ve eğitim odaklı bir tecrübe olarak görüyordu. Ancak bu örgüt paralel bir yapılanmaya dönüşüp bize İslam ve barış adına unutulması zor bir ders verdi."

"ABD on katını yapıyor ama başka ülkeleri kınıyor"

Batılı siyasetçilerin hala "haçlı" nefretine göre hareket ettiğini ve bunun Avrupa ile ABD'nin İslam korkusundan kaynaklandığını savunan Avde, "Tabii ki onlar için Mısır, Suriye, Irak örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin ayağının kaymasında bir beis yok. Onlar böylece kendileri için daha büyük bir tehlikeden kurtuluyor. Örneğin, ABD Türkiye'de olağanüstü hal ilan edilmesi ve devam eden tutuklamalar hakkında defalarca endişelerini dile getirdi. Hatırlıyorum da ABD'de 11 Eylül saldırıları olmuştu. Bu saldırılar devleti ele geçirme amacı taşımayan terör saldırılarıydı. Ancak ABD bu olaylardan sonra insan hakları da dahil olmak üzere bütün siyasetini değiştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Avde, 11 Eylül saldırılarının ardından çok sayıda insanın tutuklandığını ve gizli hapishaneler inşa edildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"ABD Eylül 2001 saldırılarının ardından birçok kişiyi tutukladı, denetimden uzak hapishaneler inşa etti, Afganistan ve Arap ülkelerini işgal etti. Bununla kalmayıp dünyadaki iyi olan her şeyi yok etti. Milyonlarca insan hakkında arama başlattı. ABD, on katını yapıyor ama başka ülkeleri kınıyor. Bu ayıptır." 

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum