1. HABERLER

  2. HABER

  3. Danıştay HSYK Üyelerini Seçti
Danıştay HSYK Üyelerini Seçti

Danıştay HSYK Üyelerini Seçti

Yargıtay'ın ardından Danıştay'da yapılan HSYK üyeliği seçiminde de Hükümet'in desteklediği adaylar kazanamadı. Danıştay Büyük Genel Kurulu YARSAV'ın desteklediği Taci Bayhan ile bağımsız aday Şaban Işık'ı HSYK'nın yeni üyeleri olarak seçti.

29 Eylül 2014 Pazartesi 17:03A+A-

Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda bugün yapılan HSYK seçimlerinde Danıştay üyeleri, adaylar Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek için oy kullandı. YARSAV destekli Taci Bayhan ve bağımsız aday Şaban Işık en çok oyu alan iki isim oldu. Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut yedek üyeliğe seçildi 

HSYK'daki seçim süreci

HSYK üyeliğiyle ilgili adaylık başvuruları, seçim ve kesin sonuç sürecini Yüksek Seçim Kurulu takvimlendirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nden HSYK üyesi olacak isimleri belirlemek için bu kurumlar kendi içlerinde seçim yapıyor. Yargıtay 23 Eylül’de yapılan seçimle HSYK’ya göndereceği üyeleri belirledi. Bugün yapılan seçimde Danıştay'dan iki üye de HSYK’ya seçildi. Adalet Akademisi'ndeki seçimler ise 16 Ekim'de yapılacak.

Yargıtay’da hükümet kaybetti

Yargıtay’da 13 aday arasında yapılan seçimde üyelerin en çok oyunu alan Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun doğrudan HSYK üyesi oldu. Al Jazeera'nin yargı çevrelerinden edindiği bilgiye göre hükümete yakınlığıyla bilinen üyeler ise seçilemedi.

64 isim yarışacak

12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde, adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi, idari yargı için ise beş ismi işaretleyecek. Hâkim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.

Gruplar adaylarını belirledi

HSYK üyeliği için yargıdaki gruplardan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası ortak adaylarını açıkladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu da belirlediği adaylar için 12 Ekim tarihine kadar oy isteyecek. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda Cemaat'e yakın grup ise bağımsız adaylar üzerinden seçim çalışması yaparak adaylarına oy isteyecek.

Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, hükümetin HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için adli yargı seçiminde yedi üyeden en az üçünü HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor. Ancak Cemaat'e yakın isimlerin YARSAV’a destek vermesi halinde hükümetin kendine yakın isimleri HSYK’ya üye seçtirmesi zorlaşıyor. Bu nedenle Cemaat'e yakın isimlerin oyları seçimlerde belirleyici olacak.

infografik_hsyk_secimleri.jpg

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT