1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Clinton PYDci, Trump Esedci
Clinton PYDci, Trump Esedci

Clinton PYDci, Trump Esedci

ABD başkan adaylarının ikinci canlı yayın münazarasından da Clinton galip ayrıldı. Adayların Suriye’ye dair görüşleriyse can sıkacak türdendi. Clinton “En büyük müttefikimiz Kürt gruplar” dedi, Trump Esed ve Rusya’yı destekledi.

11 Ekim 2016 Salı 11:53A+A-

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ve Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton, ikinci kez açık oturumda karşı karşıya geldi. St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi’nde düzenlenen münazara, gergin bir havada geçti. Adayların el sıkışmadan başladığı oturumda, dış politika üzerine tartışmalar da yer buldu. ABD’nin Irak ve Suriye’de en büyük müttefikinin Kürt gruplar olduğunu savunan Clinton, başkan olduğu takdirde, bazı çevreler karşı çıksa da Kürt grupları silahlandırmayı değerlendireceğini belirtti. Clinton, Beşar Esed’in Suriye yönetiminden ayrılması ve Rusya’nın agresif politikalarına karşılık verilmesi gerektiğini savunurken, Moskova’nın IŞİD’le mücadeleyle ilgilenmediğini, amacının Esed’in ülkenin başında kalması olduğunu belirtti. Trump ise IŞİD’le savaştıkları gerekçesiyle Esed rejimi, Rusya ve İran’ı desteklediğini ifade etti.

Cumhuriyetçi aday, Clinton için “Desteklemeyi önerdiği muhaliflerin kim olduğunu bile bilmiyor. Ne zaman birilerini silahlandırsak, bunlar devirmek istediğimiz güçten daha kötü insanlar haline geliyor. Onun (Clinton) Libya’da yaptığına bakın. Kaddafi gitti. Ortalık darmaduman. Libya petrolünün büyük kısmını IŞİD alıyor” diye konuştu. Trump, Esed, Rusya ve İran’ı sevmediğini, ancak bu üçünün ABD’nin zayıf politikaları sayesinde güçlendiğini ve IŞİD’le savaştığını öne sürdü. Başkan yardımcısı adayı Mike Pence’le Suriye konusunda farklı düşündüğünü de kabul eden Cumhuriyetçi aday, Müslümanların ülkeye girişini geçici olarak yasaklama fikrini de savunmaya devam etti.

‘SENİ HAPSE ATACAĞIM’

Münazarada dikkat çeken başka bir nokta ise, Trump’ın başkan olduğu takdirde Clinton’ı hapse attıracağını söylemesiydi. Clinton’ın “Onun mizacında biri başkan olmamalı” sözüne cevaben Trump “Başkan olsaydım sen hapiste olurdun” dedi. Trump, buna gerekçe olarak Clinton’ın dışişleri bakanı olduğu dönemde hack’lenen e-postalarını gösterdi. Trump’ın vergi kaçırması da münazarada tartışılan konulardandı. Clinton, rakibinin vergi ödemediğini, ayrıca Rusya ve diğer yabancı güçlerle işbirliği yaptığını savundu. Trump ise vergi ödememesinin kanunları iyi bilmesinden kaynaklandığını söyledi.

KARARSIZLAR HILLARY DEDİ

Münazaranın ardından yapılan anketlerde, kazananın Clinton olduğu görüşü öne çıktı. CNN televizyonu ve ORC şirketinin anketine katılan kayıtlı seçmenlerin yüzde 57’si Clinton’ın, yüzde 34’ü ise Trump’ın kazandığını söyledi. Buna karşın ankete katılanların yüzde 58’inin Demokrat Partili olduğu belirtildi. YouGov sitesinin anketinde ise Clinton yüzde 47, Trump yüzde 41 oy aldı. Kararsız seçmenlerde ise oranlar yüzde 44’e yüzde 41 oldu.

BELALTI KAVGA ÇOCUK TECAVÜZÜNE UZANDI

Münazara gecesinin en çok konuşulan konularından biri de, Donald Trump’ın geçen günlerde medyaya sızan ve kadınlar hakkında müstehcen sözler söylediği video kaydıydı. Program öncesinde Trump, rakibi Hillary Clinton’ın eşi Bill Clinton tarafından taciz edildiklerini öne süren üç kadınla beraber Facebook’tan canlı yayın yaptı. Trump, ‘Bu cesur dört kadın, burada olmak istedi’ dedi. Trump ile birlikte basın toplantısı düzenleyen ve Bill Clinton’ı, başkanlığı döneminde kendilerine cinsel tacizde bulunmakla suçlayan kadınlar, ‘söze değil icraata bakılması’ mesajı vererek Trump’a yönelik eleştirilerin önünü kesmeye çalıştı. Clinton, münazarada video kaydının Trump’ın gerçek yüzünü gösterdiğini savundu. Trump ise sözkonusu ifadelerini ‘soyunma odası muhabbeti’ olarak tanımladı, Bill Clinton’ınsa sözle kalmayarak eyleme geçtiğini söyledi. Bu sırada Bill Clinton’ın yüzündeki şaşkın ifade kameralara yansıdı. Öte yandan Donald Trump, 1994 yılında 13 yaşında bir çocuğa tecavüz etmek suçlamasıyla açılan davada, federal yargıç tarafından ifade vermeye çağrıldı. Daha önce de benzer iddialar çıkmış, Trump bunları reddetmişti.

Kaynak: Karar

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum