1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin'de İlişku Cezalandırması: 27 Uygur'a İdam!
Çin'de İlişku Cezalandırması: 27 Uygur'a İdam!

Çin'de İlişku Cezalandırması: 27 Uygur'a İdam!

Çin mahkemesi,12 Uygur Türk'ünü hemen idam,15'ini ise iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırdı.

13 Ekim 2014 Pazartesi 16:21A+A-

HAKSÖZ-HABER

Geçtiğimiz Ramazan ayının son günü, Yarkent İlişku'da, 2009 Urumçi olaylarından daha büyük bir katliam gerçekleştiren Çin, bu katliama karşı gösteri yapanları da cezalandırdı.

Çin'in kuzeybatısında Çin işgali altında bulunan ve “Uygur Özerk Bölgesi” olarak adlandırılan Doğu Türkistan’da 12 Uygur idam cezasına çarptırıldı. Ceza, Kaşgar'ın Yarkent ilçesinde 28 Temmuz'da meydana gelen ve 100'e yakın kişinin öldüğü olaylar nedeniyle verildi. Katliama uğrayan Uygurlar; yine katliam nedeniyle kendileri idam cezasına çarptırıldılar.

Reuters'ın, Çin'in resmi Şinhua haber ajansına dayandırarak aktardığı habere göre Kaşgar Mahkemesi 15 kişiye de 2 yıl ertelemeli idam cezası verdi. Kaşgar’daki Orta Dereceli Halk Mahkemesi 9 Uygur’un da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Habere göre 20 sanık da 4 ila 20 yıl arası değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Dünya Bülteni’nde yer alan habere göre bazı kaynaklarsa 27 Uygur Türkü'ne idam, 9 kişiye müebbet hapis, 20 kişiye de 4 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezası verildiğini bildirdi.

Çin, Ramazan Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Temmuz'da Doğu Türkistan'da bulunan Yarkent-İlişku'da büyük bir katliam yapmış ve bu katliamı uyguladığı sansürle dünyadan gizlemişti. Katliamı dünyaya bir mektup aracılığıyla duyuran Doğu Türkistanlı bir genç, daha sonra Çin yönetimi tarafından tutuklanmış, ardından da öldüğü duyurulmuştu. 

YARKENT KATLİAMI, URUMÇİ'DEN BÜYÜK

Çin'in Ramazan Bayramının ilk günlerinde Yarkent'te gerçekleştirdiği kıtalin katliam boyutlarına ulaştığı ortaya çıkmıştı. Bölgeden Doğu Türkistanlı bir gencin, sonradan ulaştırdığı mektuba göre, Çin İşgal Ordusu, 27 Mayıs’ta Hoten merkezli başlattığı “Terörle Mücadele ve Sert Darbe Vurma Operasyonu” ile teravih kılan kadınları dahi katletmişti.

Çin ordusunun koyduğu inanılmaz sansür nedeniyle bölgeden çok sonra haberler, parça parça ulaşmıştı. Gelen haberler de işgalci Çin ordusunun, 2009'daki Urumçi katliamından çok daha büyük bir katliam gerçekleştirdiğini gösteriyordu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum