1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP'liler Oy Sayım Merkezlerinin Önünde Toplandı
CHP'liler Oy Sayım Merkezlerinin Önünde Toplandı

CHP'liler Oy Sayım Merkezlerinin Önünde Toplandı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonucuna tepki gösteren bir grup CHP'li, YSK ile Yenimahalle ve Çankaya'daki ilçe seçim kurullarının önünde toplandı.

01 Nisan 2014 Salı 17:00A+A-

Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı oy sayım merkezinde kalabalığın artması üzerine emniyet güçleri, Yenimahalle'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin girişlerine barikat koydu, çevik kuvvet ekipleri girişlerde güvenlik için tedbir aldı.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, kültür merkezine gelerek burada bekleyenlerle bir süre sohbet etti. Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gök, seçim kurulundakilerin görevlerini yapmaya çalıştığını belirterek, itirazların incelendiğini söyledi.

Parti olarak esas itirazlarını öğleden sonra yapacaklarını bildiren Gök, "Dikkatli ve soğukkanlı bir şekilde bir tek oyun dahi kaybolmayacağı şekilde çalışılıyor. Yasal süreci bekleyeceğiz" dedi.

Çankaya

Ankara'da Çankaya oyları ise Seyranbağları Öğretmen Necla Kızılbağ Anadolu Lisesinde sayılıyor. Bir grup vatandaşın da okul önünde bekleyişi sürüyor.

Okulun kapısında polisler görev yaparken, yetkili olmayanlar içeri alınmıyor.
Bu arada, üzerinde Çankaya İlçe Seçim Kurulu yazılı Maliye aracının okula girmesi, burada bekleyen vatandaşlarca engellendi. Vatandaşların tepkisi üzerine, araç kapıdan dönerek okulun karşısına park etti. Hükümet aleyhine sloganlar atan bir grup, aracın içini aradı. Araçta bulunan bir kasanın kilidini kıran gruptakiler, kasadan ilkyardım malzemesi ve yangın tüpü çıkması üzerine, aracın etrafından ayrıldı.
Okul girişindeki yoğunluk nedeniyle zaman zaman gerginlik yaşanıyor.

Öte yandan, vatandaşlar, okula giren herkesin üstünün aranmasını istiyor. Vatandaşlar, polislere gelen kumanyaları da açtırarak, kontrol etti.
Grubun okul önündeki bekleyişi sürüyor.

YSK önünde protesto

Bu arada, öğle saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde toplanan bazı CHP'liler, çeşitli sloganlar atarak, bekleyişlerini sürdürüyor. Ellerinde Türk bayrakları, parti bayrakları ve Mansur Yavaş posterleri taşıyan gruptakiler İstiklal Marşı okudu.

Partililerin bekleyişi sürerken CHP Milletvekilleri Aylin Nazlıaka, Hüseyin Aygün ve İlhan Cihaner de YSK'ya geldi.

Bekleyişlerini sürdüren grubun kalabalıklaşmasının ardından Mithatpaşa Caddesi trafiğe kapandı. Gruba dağılmaları yönünde yaptıkları uyarının ardından polis, tazyikli su ve ses bombasıyla müdahale etti.

YSK önündeki güvenlik önlemleri artırılırken bazı göstericilerin kaldırım önündeki bekleyişi sürüyor.

Mansur Yavaş: Süreyi uzatmak istiyoruz

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, parti genel merkezine gelişinde gazetecilere açıklamada bulundu.

İlçe seçim kuruluna tutanakların kesinleşmemesiyle ilgili bir başvuru yaptıklarını ifade eden Yavaş, "Ancak her ihtimale karşı çalışmalarımız burada 500 kişiyle devam ediyor, o sonuçlar ortaya çıktığı zaman bilgi vereceğim. Şu an somut bir bilgi yok, 500 kişi fiilen çalışıyor şu anda" diye konuştu.

Başvurunun şekli yönündeki bir soru üzerine Yavaş, "Tutanakların kesinleştirilmemesi. Çünkü 'Salı günü saat 5'e kadar kesinleşmez' diyor yasa. Onunla ilgili başvuruyu yaptık. Eğer kesinleşmeme yönünde karar verirlerse zaman kazanmış olacağız. Çünkü Salı günü 17.00'de kesinleştikten sonra itiraz hakkımız doğacak. 12 bin 400 tane tutanak tek tek inceleniyor" dedi.

Konuyu biraz açmasının istenmesi üzerine Yavaş, şunları söyledi:
"Birleştirme tutanakları geldi, yayınlanıyor. Eğer bunlar kesinleşirse, onlar kesinleştikten sonra hemen itiraz süreniz başlıyor. Ancak kanunda diyor ki 'bu tutanaklar salı günü saat 5'te kesinleşir.' Çünkü ilçelere yapılan itirazların sonuca bağlanması lazım. Tutanaklar kesinleşirse, ilçelere itiraz hakkınız kalmıyor. Ondan dolayı. Süreyi uzatmak istiyoruz, çünkü 12 bin 400 sandıktan bahsediyoruz."

Sonuçlar konusunda bir yorum yapmayacağını da ifade eden Yavaş, "500 tane genç çalışıyor şu anda Ankaralı oyuna sahip çıkıyor. Kullanılan bütün oyları gözden geçiriyoruz. Yanlışlıkla, bilerek veya bilmeyerek sağa sola yazılan oylar var. Bunların bir kısmını tespit ettik. Buradaki derdimiz şu, Ankaralının bir tek oyu boşa gitmesin. Demokrasi yerini bulsun" dedi.

Sandık kurullarının kararları ve işlemlerine karşı itiraz oy verme gününden sonraki salı günü saat 15.00'e kadar doğrudan ilçe seçim kurullarına yazılı başvuru yapılabiliyor. Mansur Yavaş da bu sürenin saat 17.00'ye kadar uzatılması için başvuru yaptı.

CHP itiraz dilekçesi verdi

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, ilçe seçim kurullarındaki tutanakların, birleştirilmiş tutanak olarak il seçim kuruluna asılmasına yönelik itiraz dilekçesi verdiklerini bildirdi.

CHP Milletvekilleri Aka, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, söz konusu dilekçeyi YSK'ya verdi.

Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Aka, verdikleri dilekçenin, itiraz süresinin saat 17.00'a kadar uzatılması için olmadığını kaydetti.

İlçe seçim kurullarındaki tutanakların birleştirilmiş tutanak olarak il seçim kuruluna asılmaması gerektiğini ifade eden Aka, önce itirazların değerlendirilmesinin gerektiğini, bunların kaldırılmasına yönelik dilekçe verdiklerini ifade etti.

YSK'nın bir top yaparak bu dilekçeyi değerlendireceğini ve büyük ihtimalle kaldırılması yönünde karar vereceğini kaydeden Aka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada bugün saat 15.00'a kadar ilçe seçim kurullarına yapılan itirazlar, 48 saat içinde değerlendirildikten sonra, itirazlar kabul edildiği takdirde il seçim kuruluna başvuru yapılacak. İl seçimkurulundaki başvuru 48 saatlik bir süre içerisinde değerlendirilecek. Yani özetle 6 Nisan'a kadar eğer itirazlar kabul edilirse bu süreç devam edecek ve 6 Nisan'a kadar YSK son kararını söyleyecek. 9 Nisan'a kadar YSK'nın süresi var. En geç 9 Nisan'a kadar Ankara'nın kaderinin hangi ellere teslim edildiği belirlenmiş olacak."

İlhan Cihaner de şu anda CHP Genel Merkezi'nde sonuçların incelendiğini, itiraz edilmesi gereken sandıklara itirazların yapıldığını belirterek, CHP'nin, tek bir oyun bile peşine düştüğünü, zayi olmaması için uğraştığını söyledi.

Sosyal medyada bilgi kirliliğinin bulunduğunu ifade eden Cihaner, kendilerine ait ıslak imzalı tutanakların tamamının sisteme girildiğini, karşılaştırmaların yapıldığını aktardı.

Şu anda YSK'da herhangi bir oy sayım dökümünün bulunmadığını dile getiren Cihaner, itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını, şimdi yaptıkları itirazın "teknik bir itiraz" olduğunu söyledi.

Şu andaki tabloya bakılarak bir şey söylemenin spekülatif olacağını belirten Cihaner, "Melih Gökçek'in yaptığı açıklamaları erken buluyoruz. Birkaç gün içinde netleşecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT