1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çankaya Köşkü nerden çıktı?
Çankaya Köşkü nerden çıktı?

Çankaya Köşkü nerden çıktı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineyi Çankaya Köşkü’nde ilan edeceği öne sürülüyor…

02 Haziran 2023 Cuma 21:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumartesi günü yemin ederek görevine resmen başlaması bekleniyor.

Erdoğan'ın göreve başlamasının ardından yeni kabineyi de açıklaması gerekiyor. Kabinenin ne zaman açıklanacağına dair kulislerde farklı bilgiler konuşulsa da Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi ve Ahmet Hakan dün canlı yayında Erdoğan’ın programı ile ilgili detayları paylaştı. İki isim de kabinen Çankaya Köşkü’ndeki yemeğin ardından açıklanacağını ifade etti.

Ankara’nın ortasına Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edildi. İçinde camisi kütüphanesi Cumhurbaşkanı konutu olan geniş bir alana inşa edilen Külliye değişime işaret ediyordu. Zira Çankaya Köşkü’nün temsil ettiği şey Türkiye’nin oldukça karanlık yıllarına denk geliyordu.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçimlerinde yarıştığı CHP Genel Başkanının eğer ki seçilebilirse Çankaya Köşkü’nü kullanacağını ifade etmesi boşa değildi. CHP ve onun ideolojik kökenleri Çankaya ile cisimleşen bir tarihi ve kültürel birlikteliği ifade ediyor.

Mehmet Doğan, Çankaya Köşkü’nün tarihi hakkında şunları aktarıyor:

Çankaya, Ankara’nın bir bağ semti, yani sayfiyesi idi. Mustafa Kemal Paşa ikamet için -nedense- şehrin dışında bir mekânı tercih etti. Köşk esasen bir Ermeni’ye aitti ve “Kasapyan köşkü” olarak biliniyordu. Müftü Börekçizade Rifat o zaman için iyi para olan 4500 lira bağış toplıyarak Bulgurzadeler’den köşkü aldı ve Paşa’ya hediye etti! Zamanın meşhur mimarları Vedat ve Kemaleddin köşke bazı ilaveler yaptılar. Böylece “Cumhurbaşkanının ikametgâhı” oldu…

Çankaya’nın neyi temsil ettiği ortadayken milyonlarca insanın yenilik ve değişim hamleleri beklediği kabineyi Çankaya’da açıklamak ne anlama gelmektedir? Birçok yayın organı tarafından kesin gözüyle bakılan bu iddia eğer ki gerçekse burada sol-Kemalist kesimin kaygılarına dönük bir adım olduğu düşünülebilir…

Eğer bunu düşünerek Mustafa Kemal’in “ikametgahında” yeni kabine açıklanacaksa atılacak bu adamın çok ezik ve sinik bir perspektiften hareketle inşa edildiğini ifade etmek gerekiyor. Madem Çankaya Köşkü’nü temsil ettiği karanlığa rağmen kullanacaktınız o halde niçin Külliye’yi inşa ettiniz?

HABERE YORUM KAT

6 Yorum