1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çalıştıracak işçi bulamayan üretici: "İyi ki mülteciler var”
Çalıştıracak işçi bulamayan üretici: "İyi ki mülteciler var”

Çalıştıracak işçi bulamayan üretici: "İyi ki mülteciler var”

Hasat döneminde çalıştıracak işçi bulamayan Kırıkkale’deki sebze eve meyve üreticileri, günlük 220 lira yevmiye karşılığında çalıştırdığı mülteciler sayesinde üretimi devam ettiriyor.

07 Eylül 2022 Çarşamba 12:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Kırıkkale’de Domates üreticiliği yapan Mustafa Demiray “iyi ki mülteciler var” diyor. Bölge insanının iş beğenmediğine dikkat çeken Demiray “masa başı iş istiyorlar, mülteciler ise uyguna çalışıyor.” sözleriyle üreticinin mültecilere bakışını özetliyor.

Türkiye’de ırkçı dezenformasyon sebebiyle oluşan mülteci karşıtlığı tamamen cehaletten güç alıyor. Elini taşın altına koyan, üreten insanlar Türkiye gerçekliğinin farkında. Mustafa Demiray da bu sebeple “mülteciler gitsin” şeklinde algı üretenleri anlamadığını mültecilerin gitmesi durumunda zaten pahalı olan ürünün iyice pahalılaşacağını belirtiyor.

"İşçileri dışarıdan getirtiyoruz. Mülteciler gelip çalışıyor. Delice'de işçi bulamıyoruz. Devlete sırtını dayamışlar, geçinip gidiyorlar. Biz burada 220 liraya çalıştırıyoruz. 300 lira da versem Delice'den çalışan adam çıkmaz. 'Çalışmıyorsunuz' diyorum, 'ne yapıyorsunuz' diyorum, 'yatmayın kalkın' diyorum. Ağzı dolu sana lafı söyler sonra da çeker gider.

Dışarıdan gelen işçi olmasa kendi memleketimizde çalışan adam bulamayız. İyi ki onlar var. Eğer onlar olmasa bu insanlar daha fazla paraya bu ürünü satın alır. Şimdi 4 liraya veriyorum. Yevmiye 500 lira olunca ne yapacağım? Ben de üstüne koyacağım. Bu da halka yansıyacak gerçekten. Söylüyorlar işte, 'Suriyeliler Afganlılar gitsin' diye. Gitsin de onun yerini kim dolduracak? Tarımda, sanayide onlar çalışıyor. Bizimkiler beğenmiyor.

"Masa istiyorlar. 'Z' kuşağı mıdır 'B' kuşağı mıdır nedir, onlar da bir garip insan. Çalışma nedir, bilmiyorlar. İnanın yerli karpuzu dahi bilmiyorlar. Aşılı karpuzdan zevk alıyorlar. 'Z' kuşağı bomboş, onlar hazıra alışmış. Şu anda verimden memnunum. 4 lira iyi para bugün, en az 5 ton üretirsen 20 bin lira para yapar. Bunun 10 bini masrafa gider, 10 bini de yanımıza kalır. Şu an veriminden de parasından da memnunuz. Şu anda 12 ton sattım. En az 15 ton daha çıkar." 

Mustafa Demiray’ın ortaya koyduğu basiret birçoklarına örnek olacak cinsten. Mülteciler üzerinden algı oluşturup siyasi kazanç elde etmek isteyenler ise Türkiye’nin üretim yapmasına karşı olanlardır. Mültecilerin varlığı şuan başta ağır sanayi olmak üzere tarım gibi alanlarda üretimin devamlılığın teminatıdır!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum