1. HABERLER

  2. HABER

  3. Burundi'de Nkurunziza'ya Öfke Dinmiyor
Burundi'de Nkurunziza'ya Öfke Dinmiyor

Burundi'de Nkurunziza'ya Öfke Dinmiyor

Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın yeniden aday olduğunu açıklamasıyla başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

04 Mayıs 2015 Pazartesi 18:04A+A-

Burundi'de 26 Haziran'da yapılacak devlet başkanı seçiminde Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın yeniden aday olmasına karşı çıkanlar iki gün aradan sonra tekrar sokaklara döküldü.

Yerel yetkililer ve görgü tanıkları, yüzlerce kişinin başkent Bujumbura ve çevresindeki bölgelerde gösteri düzenlediğini belirtti.

Göstericiler, "Üçüncü kez aynı devlet başkanına hayır", "Yorulduk", "Demokratik seçim istiyoruz", "Aruşa anlaşmasına saygı gösterilsin" sloganları attı.

Göstericilerin geçen haftadan bu yana ilk kez Bujumbura'nın merkezindeki ana caddeye ulaşabildiğini ancak güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesiyle karşılaştıkları belirtildi.

Görgü tanıkları, başta Bwiza, Buyenzi, Ngagara, Mutakura, Cibitoke, Musaga, Kinindo ve Kibeng bölgeleri olmak üzere Bujumbura'nın birçok bölgesinde güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtığı, Kinindo'da 2 göstericinin yaralandığını belirtti.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, gösterilerde 6 günde 9 kişi öldü, 60 kişi yaralandı ve 600 kişi gözaltına alındı.

Nkurunziza'nın adaylığına karşı olanların kurduğu "3. döneme hayır" hareketi, cuma günü 2 gün sokaklara çıkılmayacağını duyurmuştu.

Burundi'de 2005'ten bu yana iki dönemdir iktidarda bulunan Nkurunziza'nın tekrar devlet başkanı seçimi için aday olmasını protesto edenler geçen hafta sokağa dökülmüştü.

Anayasaya göre, ülkede aynı kişi en fazla iki dönem arka arkaya devlet başkanı seçilebiliyor. Dolayısıyla muhalifler Nkurunziza'nın adaylığının anayasaya ve ayrıca 1993-2006'daki iç savaşı sonlandıran, her parti üyesinin kendi çıkarından önce çoğunluğunkini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Aruşa Anlaşması'na aykırı olduğunu savunuyor.

Nkurunziza yanlıları ise devlet başkanının 2005'te atamayla göreve geldiğini, yani ilk dönemin geçersiz olduğunu ve bir kez daha aday olabileceğini iddia ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT