1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bulgaristan'da Peçe Yasağı Yayılıyor!
Bulgaristan'da Peçe Yasağı Yayılıyor!

Bulgaristan'da Peçe Yasağı Yayılıyor!

Bulgaristan’da peçeyi yasaklayan yerel yönetimlerin sayısı artıyor!

04 Mayıs 2016 Çarşamba 12:16A+A-

Bulgaristan’ın Pazarcık ve Stara Zagora belediyelerinin ardından Filibe Belediyesi de kamusal alanlarda peçeyi yasaklamak istiyor.

Filibe Belediye Başkanı İvan Totev, sağ popülist partilere mensup belediye meclisi üyeleri tarafından sunulan peçe (burka) yasağı teklifini desteklediğini belirterek diğer iki belediye gibi Filibe’nin de peçeyi yasaklaması gerektiğini söyledi.

“Yasağa Karşıyız”

Bulgaristan Başmüftülüğü’nden yapılan açıklamada, yasağa karşı olunduğu ifade edildi.

Başmüftülük Genel Sekreteri ve Sözcüsü Celal Faik, yaptığı açıklamada, yüzü kısmen veya tamamen örten giysi yasağını desteklemediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Kısıtlamalar, müslüman kadınların dinî vecibelere göre örtünmelerine engel oluyor. Başmüftülük olarak yasağa karşıyız. Bulgaristan’da yüzünü tamamen örten müslüman kadın sayısı çok az. Yüzün örtülü olmasının dinimize aykırı olduğunu söyleyemeyiz ancak vatandaşlarımızın güvenliği için belirli yerlerde yüzleri tamamen örten giysilere karşı getirilen yasaklara sert tepki vermeyerek sağduyulu yaklaşıyoruz.”.

Karalama Kampanyası

Bulgaristan Yüksek İslâm Şurası Başkanı Vedat Ahmed, müslümanlara karşı karalama kampanyası yürütüldüğünü söylerek “Bu karalama kampanyası sâdece Bulgaristan’la da sınırlı değil. Avrupa’da da bu yönde gelişmeler var. Dolayısıyla Bulgaristan’a da yansıyor. Peçe meselesi de bunlardan biri.” ifadesini kullandı.

Bulgaristan’ın Pazarcık şehrinde yaklaşık 30 müslüman kadının yüzlerini peçeyle kapattığını kaydeden Ahmed, ülkede müslümanların haklarını sınırlama çabalarına işaret etti.

Ahmed, bazı siyasî partilerce parlamentoya sunulan Dinler Yasası’nda değişiklik öngören üç teklifin de müslümanların haklarını kısıtladığını ifade etti.

Yasağa Uymayanlara Para Cezası

Pazarcık ve Stara Zagora belediye meclisleri, geçen ay belediye sınırları içindeki kamusal alanlarda peçeyi yasaklamıştı. Yasağa uymayanlara para cezası kesilecek.

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan’da 1,5 milyon müslüman yaşıyor.

Küresel Analiz

HABERE YORUM KAT