1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bulgaristan’da Mültecilerle Polis Çatıştı!
Bulgaristan’da Mültecilerle Polis Çatıştı!

Bulgaristan’da Mültecilerle Polis Çatıştı!

Bulgaristan’ın Harmanlı’daki kampında kalan mültecilerle polis arasında dün şiddetli çatışmalar yaşandı. Başbakan Borisov 300 mültecinin gözaltına alındığını duyurdu.

25 Kasım 2016 Cuma 18:36A+A-

Bulgaristan’daki en büyük mültecinin kampının yer aldığı Harmanlı’da dün yaklaşık 1500 mülteci, bulaşıcı cilt hastalıkları taşıdıkları yolunda yerel medyada çıkan haberler üzerine yetkililerin kampa giriş çıkışları yasaklamasına tepki gösterdi.

Sputnik’te yer alan habere göre, mülteciler kamptaki eşyaları ve araba lastiklerini yaktı. Türkiye sınırına yakın bir yerde alan kamptaki mülteciler polisin plastik mermi, tazyikli su ve cop kullanmasına taş atarak karşılık verdi.

İçişleri Bakanlığı yetkililerine göre kamptaki olaylarda 24 polis ve 2 mülteci yaralandı, 300’den fazla mülteci de gözaltına alındı.

“Öç Alma Çağrılarına Karşı Çok Dikkat Edelim”

Bulgaristan’da istifa eden yönetimin başbakanı Boyko Borisov kampta çıkan olayların bastırıldığını söyledi.

Borisov, Harmanlı’da basına yaptığı açıklamada, şehir halkının sâkin olmasını ve dikkatli davranmasını istedi.

“Öç alma çağrılarına karşı çok dikkat edelim. Benzer çatışmaların olduğu yerlerde ardından terör saldırıları da meydana gelir.” diyen Borisov, IŞİD’in bu gibi durumlarda sosyal paylaşım ağlarını dikkatle takip ettiğini belirtti.

“Kamptaki Binalarda Sağlam Tek Bir Cam Kalmadı”

Borisov, “Şu sıralarda nefretle hareket edip kahraman olmaya çalışanlar çok dikkat etsinler. Çünkü bu tavırları ile büyük toplumsal kitlelerin güvenliğini tehlikeye sokabilirler.” diye konuştu.

Kamptaki herkesin cep telefonu olduğuna dikkat çeken Borisov “Büyük endişeyle onların internete girip, televizyon izlediklerini ve kendi hücre birimlerini harekete geçirdiklerini izliyorum. Suriye ve Arap dünyasında sürdürülen bu insanlık dışı savaş büyük bir felâket getirdi. Savaştan kaçan insanları durduracak güç yok. Kamptaki olaylar özellikle Afganistanlılar tarafından kışkırtıldı. Afganistanlı gruplar Suriyelilere dayak atarak, onları kavgaya zorlamaya çalışıyordu. 250 güvenlik görevlisi çok daha kalabalık bir grupla baş etmek zorunda kaldı. Kamptaki binalarda da sağlam tek bir cam kalmadı.” dedi.

Borisov, asayiş olaylarına karışan herkesin hesap vereceğini ve millî güvenliğe tehdit oluşturmaktan 6 Afganistanlının derhâl sınır dışı edileceğini de duyurdu.

Harmanlı’daki Kampta 3 Bin Mülteci Kalıyor

Harmanlı’da kurulan kampta 2 bini Afganistanlı olmak üzere toplam 3 bin mülteci kalıyor.

Türkiye sınırına tel örgü çeken Bulgaristan, kayıt dışı göçü önlemek için sınır kontrollerini de sıkılaştırmıştı.

Ülkede şu ânda çoğu Afganistanlı olmak üzere yaklaşık 13 bin mülteci bulunuyor.

Bulgaristan’daki ırkçı gruplar, bütün kampların kapatılmasını ve mültecilerin Türkiye’ye ya da kendi ülkelerine gönderilmesini istiyor.

HABERE YORUM KAT