1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Bugünkü Şartlarla Siyasi Planım Yok'
'Bugünkü Şartlarla Siyasi Planım Yok'

'Bugünkü Şartlarla Siyasi Planım Yok'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tartışmalar için en net açıklamayı yaptı. "Bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim" dedi.

18 Nisan 2014 Cuma 13:38A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kütahya'da valilik ziyareti sırasında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Köşk'e yeniden aday olup olmayacağı veya Erdoğan'ın aday olması halinde Başbakanlık koltuğuna geçip geçmeyeceği tartışmalarına bugüne kadar en açık yanıtları verdi. Gül'e ilk olarak, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında ne zaman görüşeceği ve Başbakan Erdoğan'ın "Köşk'e çıkarsam tam yetkili olurum" şeklindeki sözleri soruldu.

Gül, YSK'nın açıkladığı takvim çerçevesinde cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin işleyeceğini ve eski dönemlerde olduğu gibi tartışmalı bir süreç yaşanmayacağına söyledi. "Bir belirsizlik de söz konusu değildir. Onun için herhangi bir siyasi riskler yüklenmesin ülkenin üstüne. Bu anlamda herkes işinde gücünde sakin olsun diyorum." diye konuştu. Gül sözlerine şöyle devam etti. 

"Sayın Başbakan ve benimle ilgili konular söz konusu olduğunda bir araya gelip konuşacağımızı söyledik. İşte gördüğünüz gibi çeşitli istişareler, temayül çalışmaları yapılıyor. Bunlar bütün hep seçimlerden önce, kararlar verilmeden önce yapılan şeylerdir. Biz de bir araya geldiğimizde konuşup bunları neticelendireceğiz. 

Tabii ki adaylar netleştikten sonra başka bir süreç başlayacaktır. Bu vesile ile şunu da söylemek istiyorum. Birçok spekülasyonlar, bu tür spekülasyonlar falan oluyor. Ben devletin tüm kademelerinde uzun süre hizmet ettim, şerefle bu görevleri yerine getirdim. Tabii ki, bundan daha büyük gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili siyasi, siyaset planımın olmadığını doğrusu burada paylaşmak isterim. Çünkü spekülasyonlar, birçok şeyler söyleniyor. Bunlar günü geldikçe tabii bunlar daha çok konuşulacaktır, daha çok tartışılacaktır. Ama bunun da bilinmesini doğrusu arzu ederim."

Gazetecilerin bundan sonraki soruları ve Gül'ün yanıtları şöyle oldu.

"Medvedev-Putin formülü çok tartışılıyor. Sizi başbakanlık kolduğunda düşünebilecek miyiz?"

"Öyle, onların doğrusu, bu şekilde demokrasiye çok yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Halihazırda bugünkü şartlar içinde yanlış bulduğumu söylemek isterim." 

"Gelecekle ilgili siyaset planım yok derken, adaylığınızı tekrar koymazsanız, siyaseti bırakacak mısınız?"

"Söyledim, mevcut şartlar, bugünkü içinde böyle bir planımın olmadığını söyledim size." 

"Bu isteğiniz aynı zamanda Köşk'e yeniden adaylığınızın işareti mi?"

"Tabii ki cumhurbaşkanı olduğum için bazı konuları açık konuşmak beni sınırlıyor. Şu bir gerçek ki, ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş veya cumhurbaşkanı olmuş bir insan değilim. Muhakkak ki, yine arkadaşlarımızla konuşacağımızı tartışacağımı ve neticede yine hep beraber karara varacağımızı söyledim. Bunlar açık, şeffaf bir şekilde olan konular. Türkiye yeterince olgun bir ülke. Onun için de Türkiye'nin geleceği daima parlak ve iyi olacaktır."

HABERE YORUM KAT