1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bu nasıl kira hesaplaması?
Bu nasıl kira hesaplaması?

Bu nasıl kira hesaplaması?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kira fiyatları hakkında yaptığı açıklama ciddi tutarsızlıklar barındırıyor!

18 Aralık 2021 Cumartesi 13:44A+A-

HAKSÖZ HABER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Ücretimiz 4250 lira, kira şehir merkezinde 1261 lira” açıklamasıyla asgari ücrete gelen zammın ehemmiyetini vurgulamak istiyor.

Ancak Bakan Nebati’nin yaptığı açıklama ciddi tutarsızlıklar barındırıyor.  Avrupa ülkelerindeki asgari ücretler ve kiralar ile Türkiye’deki rakamları karşılaştıran Hazine ve Maliye Bakanı şunları söylüyor: “Berlin'de asgari ücret 1585 Euro iken şehir merkezindeki bir kira 1969 Euro, Amsterdam'da 1701 Euro ücret varken 2 bin 622 Euro kira, Paris'te 1555 Euro asgari ücret varken 2 bin 750 Euro kira, Türkiye'de yeni ücretimiz 4 bin 250 lira 40 kuruş, kira şehir merkezinde 1261 Türk Lirası.”

Nureddin Nebati’nin bu sözlerine ciddi tepki geldi. Nebati’nin bazı rakamları öne çıkartırken bazılarını ise görmezden geldiği vurgulandı. Öncelikle Avrupa ile yapılan kıyasta Avrupa’daki asgari ücretler 2021 üzerinden hesaplanıyor. Yani gelecek senenin zam oranı hesaba katılmıyor!

Türkiye-Avrupa kira fiyat karşılaştırmasında ise Türkiye’de ortalama rakam söylenirken Avrupa’da en üst rakam ortalama gibi zikrediliyor. Türkiye ortalaması 1261 olarak zikredilirken İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde kira artışı bazı araştırmalarda %70 bazılarında ise %80 şeklinde zikrediliyor.

Netice olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Kira fiyatlarındaki astronomik artış dar ve orta gelirli aileler ile evlenip yuva kurma niyetinde olan çiftleri çok fazla zorluyor. Vakıa böyleyken Nureddin Nebati istatistik oyunlarıyla durumu gizleme çabası insanları daha fazla rahatsız ediyor!

HABERE YORUM KAT

10 Yorum