1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bu İş Nereye Varacak?
Bu İş Nereye Varacak?

Bu İş Nereye Varacak?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ivme kazanan FETÖ operasyonlarının kitlesel açığa alma, gözaltı, tutuklama furyasına dönüşmesi ve bu sürecin hız kaybetmeden sürüyor olması garip değil mi?

04 Ekim 2016 Salı 16:37A+A-

HAKSÖZ-HABER

FETÖ operasyonları çerçevesinde emniyet ve yargıda hareketlilik azalmadan sürmekte, hatta aradan geçen bunca zamana rağmen operasyonların genişlediği dahi görülmekte. Bugün sabah 12 bin küsur polisin açığa alındığı haberiyle güne başladık. Neredeyse her saat farklı illerden gözaltı ve tutuklama haberleri gelmekte, buna adeta yağmakta da demek mümkün.

Tüm bu yapılanları çok büyük bir badire atlatmış bir ülkenin, tehlike kanallarını kapatması olarak görmek mümkün mü? Akla Ergenekon operasyonları sırasında gündeme gelen ve artık kaçıncı dalga olduğu bir müddet sonra unutulan gözaltılara ilişkin olarak yürütülen operasyonlara dönemin Başbakanı’nın “bu dalgalar sonunda ülkeyi boğacak” şeklindeki tepkisi gelmekte. Her ne kadar şu anda Cumhurbaşkanlığı makamında oturan dönemin Başbakanının gidişattan rahatsız olduğu görülmese de gerek iktidar sahiplerinin, gerekse de kamuoyunun bu sürece ilişkin daha sorgulayıcı bir tavır geliştirmesinin gerekli olduğu anlaşılmak zorunda.

Şimdiden yüz bine yaklaşan gözaltı, on binlerce tutuklu, yüz bini aşan açığa alma ve milyarlarca lira tutarında malvarlığına el koyma kararlarını normal, olağan görmek akılla bağdaşır bir tutum olamaz. Bugün darbeye kalkıştığı için bu yapıyla geçmişte irtibat içinde olmuş herkesi örgüt üyeliğiyle itham etmek adil olmadığı gibi, akılla da bağdaştırılması imkansız bir yaklaşım.

Emniyette bugün yapılan açığa alma kararına bakalım. Hadi amir pozisyonunda olanları anladık, alt düzeydeki binlerce polis memurunu açığa almanın mantığı nedir? Bu kararların yol açabileceği mağduriyetleri akledebilecek birileri yok mu? İnsanları intihara kadar sürükleyen bu kararlara imza atanlar büyük bir toplumsal yaraya yol açtıklarını hiç mi düşünmüyorlar?

Tatvan gibi küçük bir ilçede yapılan operasyona bakalım bir de. İşgüzar bir savcı Gülen yapılanmasına mensup bir derneğe 2009-2010 yıllarında üye oldukları için 200’e yakın insanı gözaltına aldırıyor. İçlerinde yaşlı hanımların, yeni doğum yapmış annelerin de bulunduğu bu insanların suçlanmaları bile başlı başına bir garabetken, bir de gözaltına aldırmak da neyin nesi? Soruşturma yürütüyorsan çağırırsın ifadeye, gelir bildiklerini anlatırlar.

Bir başka ilde, Antep’te gözaltına alınan insanların hem sayısının, hem de gözaltına alınanlar hakkında verilen tutuklama kararlarının çokluğu dikkat çekici. Yine örneğin Uşak gibi küçük bir ilde bir günde 400 küsur insan hakkında gözaltı kararı verilebiliyor. Bu şekilde yapılan nedir? Kim kime neyi ispata çalışıyor, kim kimin gözüne girme derdinde?

Bu işi böyle geçmişe şamil kılanlar acaba kendi geçmişlerini temizleme çabası içinde olmasınlar?  

HABERE YORUM KAT

12 Yorum