1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Bu enflasyonda gerçekleşen kira artışını kiracı karşılayabilir mi?
Bu enflasyonda gerçekleşen kira artışını kiracı karşılayabilir mi?

Bu enflasyonda gerçekleşen kira artışını kiracı karşılayabilir mi?

Kasım 2021 ayı kira artış oranı belli oldu. Tüketici fiyat endeksi (enflasyon) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı kasım ayı için yüzde 17,09 olarak gerçekleşti.

03 Kasım 2021 Çarşamba 15:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kasım ayı kira artış oranı da belli oldu.  

Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı kasım ayı için yüzde 17,09 olarak gerçekleşti.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,09 artış gerçekleşti.

Tüm Türkiye’de kiraların arttığı ve kiralık ev sorunu yaşandığı gerçeği hesaba katıldığında bir kiracının asgari ücret üzerinden evinin kirasını bu artışla ödemesi neredeyse imkansız hale geldi.

TÜFE artış miktarının yüksek olması ve her ay katlanarak yükselmesi, Türkiye’deki ekonominin iyiye doğru gitmediğini, ekonomik büyümenin sadece ihracat rakamlarına yansıdığını gösterdi.

İstanbul gibi büyükşehirlerde kiralık ev bulmak ve ev giderleri ile beraber temel yaşam maddelerine dört kişilik bir ailenin ulaşmasının önünde de büyük bir engel olduğu görüldü.

Ekonomideki büyümenin, TL’nin değer kaybı ve enflasyonda kendisine yer bulamaması büyüme rakamlarının ihracat eksenli (doların TL’ye karşılık gelen miktarından) kaynaklı olduğu verilerini doğruladığı görülüyor.

İktidarın, artan enflasyon konusunda ekonomik bilgiçlik taslayacağına ekonomideki kötü gidişatı engellemesi gerekmez miydi?

Alım gücünün düştüğü ekonomik dar boğazda ekonomide sorun yokmuş gibi davranan iktidar ve parlamentonun, halkın belli bir kesiminin ciddi oranlarda fakirleştiğini bir an önce görmesi gerekiyor!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum